'10 tot 15 procent van PS5 consoles doorverkocht'

News
dinsdag, 02 februari 2021 om 9:00
schermafbeelding 2020 09 28 om 113556f1601285787
De PlayStation 5 is nog steeds niet aan te slepen. Waar de console al even uit is, blijft de voorraad maar weg. Deels is dit de schuld van scalpers. Een data engineer heeft nu bekeken hoeveel die opkopers al buitgemaakt hebben en het resultaat is behoorlijk schokkend.
De PlayStation 5 is niet aan te slepen en dat komt mede doordat scalpers de console massaal op hebben weten te kopen. Volgens Michael Driscoll, data engineer bij Georgia Tech, is inmiddels 10 tot 15 procent van de opgekochte PS5-consoles weer doorverkocht met een dik bedrag bovenop de normale prijs. Deze conclusie haalt hij uit de data van een onderzoek dat hij maakte rondom scalpers.
Voor dit onderzoek verzamelde hij onder andere eBay en StockX data van verkopen tot en met 16 januari 2021. Daarbij heeft hij niet eens de afgewezen advertenties en advertenties van verkopers met weinig feedback meegerekend, maar alleen de daadwerkelijk duurder verkochte PlayStation 5 exemplaren via deze sites.
Uiteindelijk hield Driscoll met ruim 157.000 verkochte PS5 exemplaren over. Hiervan is ongeveer 7 procent in de Verenigde Staten verkocht. Door zijn data vervolgens te kruisen met verschillende advertentiesites zoals Facebook Marketplace en Craigslist kwam hij erachter dat tussen de 10 en 15 procent van de consoles met dikke winst verkocht is door de opkopers. Daarbij is volgens zijn schatting ongeveer 43 miljoen dollar winst gemaakt.
dualsense ps5f1603819788

PS5 scalpers gebruikten onder andere bots

Hoewel de cijfers van Driscoll er al niet om liegen, zijn de echte cijfers waarschijnlijk nog hoger. De data engineer heeft namelijk niet de wereldwijde voorraden gebuikt, maar heeft zich alleen op de Verenigde Staten gericht. Gezien de PS5 voorraden wereldwijd opgekocht zijn door scalpers, kun je ervan uit gaan dat het bedrag dat ze buitgemaakt hebben nog vele malen hoger is.
De scalpers gebruikten onder andere bots voor het opkopen van consoles. Deze bots zijn aangepaste scripts die ooit voor sneakers gebruikt zijn, maar nu in de gaten hielden wanneer en waar een PS5 voorraad was. Vervolgens kocht de bot er een heel stel, waardoor veel gamers mis grepen.

Populair Nieuws