VK streng richting Activision Blizzard overname

News
woensdag, 08 februari 2023 om 16:00
activision blizzard rechtszaakf1675693351
Het lijkt er steeds meer op dat de deal tussen Microsoft en Activision Blizzard niet door kan gaan op de wijze die beide bedrijven voor ogen hadden. De Britse Competition and Markets Authority (CMA) is de deal bijvoorbeeld aan het onderzoeken. De bevindingen van de CMA zijn niet mals.
De CMA laat weten dat de overname van Activision Blizzard door Microsoft ongewenste gevolgen kan hebben. De marktautoriteit vreest voor hogere prijzen, minder keuzes en minder innovatie voor gamers in het Verenigd Koninkrijk. Het zijn bezwaren die ook zijn geuit door andere tegenstanders van de deal, maar de CMA raadt vrij drastische maatregelen aan.
De CMA ziet vooral exclusiviteit van Activision Blizzard games, met name Call of Duty, als een probleem. Om te voorkomen dat deze games Microsoft een te sterke positie geven op de consolemarkt of in cloud gaming (waar Microsoft toch al een sterke speler is), raadt de CMA aan dat de onderdelen van Activision Blizzard die zich bezighouden met Call of Duty worden verkocht. Microsoft heeft al geregeld aangeboden om Call of Duty ook op andere platformen te laten verschijnen, maar de CMA denkt dat zulke maatregelen niet effectief genoeg zijn.
Microsoft heeft verschillende concurrenten een contract aangeboden dat zou verplichten dat Call of Duty ook naar bijvoorbeeld PlayStation en Nintendo blijft komen. De CMA zal dit meenemen in de uiteindelijke beslissing over de deal, ook al gaat de voorkeur naar hardere maatregelen. Maar in principe staat de autoriteit open voor elke maatregel die helder is en goed gehandhaafd kan worden.

Mag Microsoft Activision Blizzard overnemen?

De deal zoals voorgesteld door Microsoft en Activision Blizzard is in een aantal landen goedgekeurd, maar verschillende grootmachten moeten nog uitspraak doen. In Amerika is de FTC een rechtszaak begonnen en ook de Europese Commissie heeft bezwaren. De CMA gaat weliswaar over één land, maar besluiten van de CMA kunnen grote invloed hebben op de EU en VS.