FTC en Microsoft praten niet over schikking

News
woensdag, 04 januari 2023 om 17:00
call of duty modern warfare 2 2022f1660316926
Microsoft gaat Activision Blizzard overnemen, of liever gezegd, dat wil het bedrijf graag. Maar er komt nogal wat weerstand uit marktautoriteiten, waaronder de Amerikaanse FTC. Deze heeft een aanklacht ingediend en er lijkt momenteel weinig kans op een schikking.
De overname van Activision Blizzard door Microsoft stuit op nogal wat weerstand. Onder andere de EU, het Verenigd Koninkrijk en de VS zijn nog niet overtuigd dat de deal door kan gaan. De eerste hoorzittingen in de zaak van de Amerikaanse FTC tegen Microsoft zijn begonnen.
Daarin heeft de advocaat van de FTC verklaard dat er geen “substantiële gesprekken” zijn tussen de FTC en Microsoft over een eventuele schikking, meldt Reuters. Het is nog mogelijk dat de zaak rondom de overname niet voor de rechter komt, als de FTC en Microsoft iets overeen kunnen komen. Anders moet de rechter in augustus bepalen of de overname door mag gaan.
De reden voor de rechtszaak is dat er zorgen zijn dat Microsoft met de games van Activision Blizzard te machtig wordt in de game-industrie. Met name de jaarlijkse kaskraker Call of Duty wordt veel aangehaald als een titel die Microsoft een behoorlijke machtspositie kan geven. Microsoft heeft herhaaldelijk beloofd dat de reeks geen Xbox Exclusive wordt, maar waakhonden zijn niet overtuigd.

Gaat de Activision Blizzard overname door?

Maar juist omdat Microsoft zo vaak bereidheid heeft getoond om concessies te doen bij de overname, denken experts dat de FTC het moeilijk krijgt om de rechter te overtuigen. Als het inderdaad tot een rechtszaak komt zal het nog wel even duren voor we weten of de overname door kan gaan. De EU komt iets sneller tot een besluit: die geeft zijn mening eind maart al.