'Viaplay in financiële nood wegens piraterij'

News
vrijdag, 18 augustus 2023 om 11:00
viaplay logof1646151900
Het gaat de laatste tijd niet goed met Viaplay. Het bedrijf verkeert in financiële nood en nu blijkt dat dat deels komt door piraterij.
Begin dit jaar werden in een datacenter in Den Helders de servers van een illegale IPTV-dienst in beslag genomen. Via zo’n abonnement kon je voor een tientje per maand illegaal naar tienduizenden tv-zenders kijken, waaronder ook buitenlandse zenders waarop de Formule 1 werd uitgezonden. Ook content van verschillende streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+ en Viaplay was via dit abonnement te streamen. De dienst had maar liefst 1,3 miljoen abonnees.
Mede hierdoor is Viaplay nu in financiële nood geraakt, aldus de officier van justitie. De OvJ deed deze uitspraak tijdens de rechtszaak tegen Hicham O, die ervan verdacht wordt voor 80 procent eigenaar te zijn van de dienst. In afgeluisterde telefoongesprekken is te horen hoe de verdachte zelf beweert dat de dienst maandelijks een half miljoen euro omzette en daar zelf iedere maand 200.000 euro aan overhield.
Uiteindelijk zou O. volgens de FIOD 17.5 miljoen euro zijn witgewassen. Ook wordt hij verdacht van het leiden van een criminele organisatie en inbreuk op de auteursrechten. Na zijn arrestatie werd Hicham O. in hechtenis genomen. Vandaag werd tijdens de rechtszaak besloten dat zijn hechtenis werd verlengd. De rechter kwam tot deze beslissing omdat O. met familieleden en medeverdachten had gesproken om de dienst opnieuw leven in te blazen.

Veel tegenslagen voor Viaplay

Volgens de OvJ is de piraterij dus een van de redenen waarom Viaplay nu in slecht weer verkeert. Wat de andere oorzaken zijn is niet bekend. Sinds de komst van de dienst wordt er regelmatig geklaagd over de kwaliteit. Het feit dat Viaplay alsmaar duurder wordt helpt ook niet.
De slechte financiële resultaten zorgden er in ieder geval voor dat de CEO eerder dit jaar opstapte. Ook zou er flink gesneden worden in het personeel en wordt er bezuinigd door exclusieve content te verwijderen. Door de financiële situatie is het nog maar de vraag of Viaplay straks wel genoeg kapitaal heeft om de uitzendrechten van de F1 te verlengen.