Tinder-oplichters halen miljoenen aan crypto binnen

News
donderdag, 17 februari 2022 om 14:30
crypto pexelsf1645090725
Cryptocurrency heeft een gigantische impact gehad op de wereld. De nieuwe valuta brengt een hoop mogelijkheden met zich mee, maar helaas is het ook een makkelijke manier om misbruik van iemand te nemen via bijvoorbeeld Tinder.
Misschien heb je het weleens voorbij zien komen in het MTV-programma Catfish: mensen die zich voordoen als iemand anders via social media om zo te krijgen wat ze willen. Van onbereikbare liefde, spullen en grote bedragen, alles is zo gepiept met iemand anders z'n foto’s. Maar hoe zit dat met crypto?
Catfishes op het internet hebben in 2021 een grotere slag geslagen dan ooit als het gaat om cryptocurrency. Oplichters gingen er in 2021 vandoor met maar liefst 139 miljoen dollar aan digitale valuta, zoals Bitcoin. Niet alleen is dat een gigantisch bedrag maar volgens het Amerikaanse FTC is dit vijf keer zoveel als het jaar ervoor.

Een flinke vis aan de haak

Het gemiddelde catfish slachtoffer dat meeging in het betalen met crypto was gemiddeld zo’n 9770 dollar kwijt. Hoewel het probleem dus gigantisch is, is crypto niet eens de meest gebruikte vorm van betaling, maar liefst 28 procent van de slachtoffers betaalde hun 'partner' in cadeaubonnen. Maar waarom willen scammers een cadeaubon als betaling?
De cadeaubonnen van bijvoorbeeld iTunes, Google Play of Steam zijn heel makkelijk om te gebruiken. De kaarten kunnen in de meeste winkels gekocht worden en worden door oplichters weer verkocht op bepaalde websites. Waar een overboeking op een bankrekening misschien sneller is, is het erg makkelijk te traceren. Door cadeaubonnen te gebruiken kan het vaak niet meer terug getraceerd worden naar de oplichters.

Hoe het oplichten werkt

Verliefde mensen sturen natuurlijk niet meteen geld of andere waardevolle spullen op. De oplichters bouwen vaak eerst een band op met hun slachtoffers. Met neppe foto’s van het internet creëren zij een dating of social media profiel op Tinder of andere programma's en vervolgens zijn ze poeslief tegen hun slachtoffers. Al snel slaat de sfeer om en raakt de oplichter in de problemen, van het ziek worden van een familielid tot het begraven van dierbare, niks te gek voor de boosdoeners. Ze geven je het gevoel dat ze in een verschrikkelijke situatie zitten en hulp nodig hebben. Let dus goed op dat je hier zelf niet de dupe van wordt!