Overvallers moeten de cel in voor gestolen Pokémon-kaarten

News
dinsdag, 15 februari 2022 om 15:00
pexels erik mclean 9661254f1644914370
De drie mannen die eind 2020 een overval pleegden op een verzamelaar van Pokémon-kaarten moeten dertig maanden de cel in. Zo bepaalde de rechtbank in Zwolle. Dat meldt de NOS.
In december 2020 maakte één van de overvallers, Fahad Al-A., onder een valse naam een afspraak met het slachtoffer om Pokémon-kaarten te kopen. De andere twee, Sjagalio K. en Bart G., haalden de kaarten op bij het slachtoffer thuis in Kampen. Echter zodra ze de kaarten in een tas hadden gestopt, vroegen de mannen om een fles cola die in een voorraadkast stond. Toen het slachtoffer bukte om de fles te pakken, duwden de overvallers hem naar binnen en sloten hem op. Het slachtoffer werd redelijk snel bevrijd, doordat hij zijn telefoon bij zich had en de politie kon bellen.
G. en K. stalen 28 losse kaarten en een doos met daarin 36 gesealde pakjes bestaande uit elf kaarten. Onder de gestolen kaarten zaten ook kaarten uit de jaren ’90. Kaarten uit die tijd zijn een stuk meer waard dan kaarten die later zijn uitgekomen. De totale waarde die de mannen buitmaakten wordt geschat op zo’n 48.000 euro.

Extra beveiliging voor Pokémon-kaarten

Door de hoge waarde van de spelkaarten werd eind vorig jaar de beveiliging in speelgoedwinkels al flink opgeschroefd. Zo zijn de kaarten niet meer in de schappen te vinden, is er extra personeel en schaffen winkels zelfs extra camera’s en kluizen aan.
Niet alleen in Nederland zijn er mensen die er alles voor over hebben om aan Pokémon-kaarten te komen. Zo werd vorig jaar een man in Tokio gearresteerd op verdenking van inbreking bij een winkel waar hij niet alleen de inhoud van de kassa had meegenomen, maar er ook vandoor ging met Pokémon en Yu-Gi-Oh kaarten. Niet iedereen die Pokémonkaarten in diens bezit heeft heeft het geluk dat de kaarten veel geld waard zijn. Zo bleken de kaarten die Youtuber Logan Paul aanschafte voor 3,5 miljoen dollar nep.