TikTok wordt niet verbannen door Amerikaanse rechter

News
dinsdag, 08 december 2020 om 11:00
tiktok 5323005 1920f1600075938
Hoewel Donald Trump inmiddels alweer bijna president af is, stond TikTok ondertussen weer voor het Amerikaans gerecht. Maandagnacht (Nederlandse tijd) was er voor de tweede keer een uitspraak over een mogelijke handelsbeperkingen voor TikTok, maar ook deze keer kwam TikTok er redelijk ongeschonden uit en wordt de dienst nog steeds niet verbannen uit de Verenigde Staten.
Door deze uitspraak mag het Amerikaanse ministerie van Handel de Chinese App TikTok voorlopig geen beperkingen opleggen. In november kwam de rechter al met een vergelijkbaar oordeel, maar ook toen werd TikTok min of meer in het gelijk gesteld.

Hoe nu verder voor TikTok?

Medio augustus gaf president Donald Trump aan dat hij ByteDance het bevel gaf TikTok binnen 90 dagen af te staan wat betreft de activiteiten binnen de Verenigde Staten. TikTok kan na deze tweede uitspraak voorlopig gewoon online blijven, maar de gesprekken met de Amerikaanse overheid lijken voorlopig nog gewoon door te gaan.
De Chinese app komt sinds de uitspraak van Trump veelvuldig in het nieuws. In augustus werden vooral de namen van Microsoft en Oracle in verband gebracht met TikTok en even later ging ook de naam van Walmart rond. Maar uiteindelijk sloot Oracle medio september een deal met ByteDance, al bleek die deal later minder groot dan Trump misschien had gehoopt.
Overigens was Donald Trump niet de enige die twijfels had rondom de privacy van de Chinese app. De app werd bijvoorbeeld deze zomer al in Hong Kong verboden, en eerdere nam een Amerikaanse consumentenorganisatie ook al actie tegen TikTok.