The Day Before studio claimt slachtoffer te zijn van 'haatcampagne'

News
donderdag, 25 januari 2024 om 10:00
the day beforef1702372379
Het leven van The Day Before heeft niet lang geduurd. Vier dagen na release sloot de studio al haar deuren en werd de verdere ontwikkeling gestaakt. Ontwikkelaar Fntastic claimt slachtoffer te zijn geworden van een haatcampagne tegen de game.
Toen The Day Before voor het eerst getoond werd, was er meteen een grote hype voor de game. Op een gegeven moment was het zelfs de game die het meest op de wishlist stond van spelers op Steam. Maar daarna kwam ontwikkelaar Fntastic niet met uitgebreide gameplay om te tonen en doken er bovendien veel controverses op.
Zo zou de game ontwikkeld worden door voornamelijk vrijwilligers, waren er beschuldigingen dat er gestolen materiaal zou zijn gebruikt voor promotie en na release leek de game niet aan de beloftes te voldoen uit de trailers. Op de Steam-pagina werd The Day Before nog aangeduid als een MMO, maar op andere plekken had ontwikkelaar Fntastic die term vlak voor release ineens weggehaald.
Het duurde niet lang voordat The Day Before flopte na release. De studio sloot haar deuren vier dagen na de lancering. Het bedrijf zou niet de financiële middelen hebben om de game verder te kunnen ontwikkelen. Volgens Fntastic is de game het slachtoffer geworden van een haatcampagne door ‘bepaalde bloggers’ en is dat de enige reden waarom The Day Before is geflopt. Dat laat de ontwikkelaar weten in een officieel statement.

“Bepaalde bloggers verdienden enorm veel geld door vanaf het begin valse content met grote titels te maken om views en volgers te krijgen, door misbruik te maken van het gebrek aan informatie over de ontwikkeling van de game. Hun acties veroorzaakten een goudkoorts onder contentmakers vanwege de populariteit van het spel vóór de release.”

Geen missende features?

Volgens Fntastic zijn ook alle features die werden beloofd in de game gestopt. Alleen een ‘aantal kleine features, zoals parkour’ zijn eruit gehaald vanwege bugs. De studio was naar eigen zeggen van plan om die alsnog toe te voegen in de volledige release van The Day Before.
De studio claimt dat er tijdens het weekend na lancering meer positieve reviews kwamen, maar dat de schade van ‘de haatcampagne’ toen al aangericht was. Op Steam heeft de game nog steeds een rating van 'Overwhelmingly Negative’.