The Day Before studio sluit deuren al vier dagen na release

News
dinsdag, 12 december 2023 om 11:00
the day beforef1702372379
Afgelopen donderdag lanceerde eindelijk The Day Before, maar de ontvangst was niet al te best. Ontwikkelaar Fntastic heeft daarom nu al aangekondigd de deuren te sluiten.
Sinds The Day Before is aangekondigd, heeft de studio de game aangeprezen als een ‘post-apocalyptische open-world MMO’. Maar toen de titel afgelopen donderdag verscheen op Steam, bleek dat helemaal niet het geval te zijn. In werkelijkheid was het een extraction shooter. Binnen een paar uur kon The Day Before dan ook rekenen op veel negatieve reviews. Inmiddels is het niet meer mogelijk om de game te kopen op Steam.
Volgens ontwikkelaar Fntastic is de game nu al ‘financieel gefaald’ en is het niet langer mogelijk voor de studio om The Day Before nog langer te ondersteunen. Slechts vier dagen na de release van de game heeft de studio besloten om de deuren te sluiten. Dat heeft het bedrijf aangekondigd via een verklaring op Twitter.
Fntastic zegt dat al het inkomen van de game wordt gebruikt om schulden bij partners af te betalen. Het plan was om ‘nieuwe patches uit te brengen om de ware potentie van de game te onthullen’, maar er was niet genoeg geld om het werk voort te zetten.
De studio claimt daarnaast dat er geen geld van het publiek is afgenomen tijdens het ontwikkelen van de game. Spelers die The Day Before hebben gekocht, lijken geen refund van de studio te krijgen. Wel is het op Steam mogelijk om een refund aan te vragen. Normaal kan dat alleen als er minder dan twee uur in de game is gestopt, maar in sommige gevallen maakt Valve een uitzondering.

Van controverse naar controverse

De release van The Day Before is niet de eerste keer dat de game in een slecht daglicht is komen te staan. Al sinds de onthulling van het project zijn er veel vragen geweest. Zo weigerde de studio om lange gedeeltes van de game te laten zien, kwam het aan het licht dat veel ontwikkelaars niet betaald werden en er waren beschuldigingen dat promotiemateriaal deels gestolen was van andere games.