Stranger Things kost twee keer zoveel als Game of Thrones om te maken

News
vrijdag, 22 april 2022 om 9:30
068 ra02 strangerthings s4universal base na 00 zxx 1f1672995257
Netflix vraagt gebruikers flink wat geld voor een maandelijks abonnement en nu is duidelijk waar dat geld naartoe gaat. Volgens The Wall Street Journal kost het nieuwe seizoen van Stranger Things namelijk 30 miljoen dollar per aflevering om te maken.
Het is al lange tijd duidelijk dat streamingdiensten en productiemaatschappijen veel geld steken in het maken van series. Helemaal als de serie in kwestie mateloos populair is. Zo trok HBO bijvoorbeeld de portemonnee voor Game of Thrones. Voor het laatste seizoen kregen showrunners D.B. Weiss en David Benioff maar liefst 15 miljoen dollar per aflevering om er iets leuks van te maken. En ook de aankomende The Last of Us serie zou naar verluidt 10 miljoen per aflevering kosten om te maken.
Netflix gaat daar nu dus voor Stranger Things ruim overheen, met een kostenplaatje van 30 miljoen dollar per aflevering, het dubbele vanj Game of Thrones. Voor de negen afleveringen kost het produceren dus een slordige 270 miljoen dollar en dan komen de promotiekosten er nog bovenop.
Het is opvallend dat de productie van Stranger Things zoveel kost. Het is zeker niet makkelijk om een accurate 80’s sfeer na te bootsen en de juiste kleding en props te vinden of te maken, maar dat geldt nog veel meer voor een serie als Game of Thrones. Voor die show moest echt alle props zelf gemaakt worden en grote sets worden opgebouwd, laat staan de kosten voor grote acteurs als Peter Dinklage en Lena Headey.

Slecht nieuws voor Netflix

Het rapport over de kosten voor Stranger Things komt op een ongelukkig moment voor Netflix. De streamingdienst heeft namelijk deze week bekendgemaakt dat het voor het eerst in tien jaar een daling ziet in het aantal abonnees. Daardoor zijn de aandelen van het bedrijf ook flink gezakt.
Om de daling tegen te gaan wil Netflix mogelijk een goedkoper abonnement introduceren, maar waarbij abonnees wel advertenties krijgen te zien. Ook heeft de CEO laten weten dat er nu echt werk gemaakt gaat worden van het delen van accounts, iets wat Netflix al langer een doorn in het oog is.