Stemacteurs uit grote games hebben grote zorgen om AI

News
woensdag, 13 maart 2024 om 16:00
backstory karlachf1710341222
AI kan steeds meer dingen kloppend nabootsen, waaronder de stem van een mens. Dat kan een probleem worden voor stemacteurs. Sterren van The Witcher, Baldur’s Gate 3 en Final Fantasy 16 maken zich er in ieder geval zorgen over.
Technologie maakt grote sprongen, maar dat heeft niet alleen positieve gevolgen. Voor acteurs is het zelfs mogelijk een groot probleem. Film- en tv-acteurs staakten vorig jaar al omdat ze beter beschermd wilden worden tegen AI en game-acteurs gaan mogelijk hetzelfde doen. Stemacteurs lijken al helemaal makkelijk te vervangen en een drietal grote namen uit de game-industrie uit hun zorgen tegenover NME.
Zo uit Doug Cockle (Geralt uit The Witcher) frustratie dat mensen hem van alles kunnen laten zeggen waar hij niet achter staat. Cockle, die het hier al eerder over heeft gehad, heeft geen tijd of geld om iedereen die zijn stem zonder toestemming gebruikt aan te pakken. Hij zou dan ook graag zien dat studio’s meer doen om het tegen te gaan.
Samantha Béart (Karlach uit Baldur’s Gate 3) en Ben Starr (Clive uit Final Fantasy 16) maken zich zorgen om de hele toekomst van stemacteurs. Béart denkt dat AI helemaal in moet storten om er onder uit te komen dat het een te grote rol krijgt in de industrie. Starr vreest ook dat AI veel banen kan gaan kosten, maar denkt (net als Cockle) dat er manieren zijn om stemacteurs en AI naast elkaar te laten bestaan.

Nieuwe stemacteurs krijgen het moeilijk

AI maakt het momenteel vooral moeilijk voor nieuwe acteurs. Béart weet van één collega die bij een auditie al toestemming meost geven voor AI-imitaties van hun stem. Ervaren acteurs zullen daar niet snel mee akkoord gaan, maar voor nieuwkomers kan het de enige manier lijken om door te dringen in de industrie.
Starr vindt het zorgwekkend dat achtergrondpersonages al vaak vervangen worden door AI. Dit soort stemmen zijn namelijk voor veel acteurs heel geschikt om ervaring op te doen. Zonder achtergrondstemmen is er veel minder kans voor nieuw talent om door te breken.

Populair Nieuws

Laatste Reacties