The Witcher-acteur: “AI steelt mijn inkomen”

News
vrijdag, 22 december 2023 om 15:30
the witcher 3 gratisf1670945304
AI heeft dit jaar een flinke opmars gemaakt, waar veel beroepsgroepen nu al gevolgen van voelen, of dat nu al doen. Stemmen zijn bijvoorbeeld goed na te bootsen, iets waar The Witcher-acteur Doug Cockle zich zorgen om maakt. Hij zegt bijvoorbeeld dat AI hem in zekere zin berooft.
Doug Cockle leent al jaren zijn stem aan Geralt of Rivia, iets wat hij ook nog lange tijd wil blijven doen. Maar hij maakt zich zorgen over hoe goed AI stemmen kan nabootsen. Cockle heeft geen probleem met de technologie zelf, maar wel met mensen die het onethisch gebruiken, zo vertelt hij aan IGN.
Daarmee doelt hij vooral op mensen die hem, Geralt of een andere bekende stem bijvoorbeeld racistische dingen laten zeggen. Het nepnieuws wat daaruit voort kan komen is volgens Cockle gevaarlijk. Het is helemaal problematisch nu steeds meer mensen geven om wie de stem verzorgt van een personage: Geralts stem is niet meer alleen die van Geralt, maar wordt ook herkend als die van Doug Cockle.
Uiteraard zijn er ook mensen die AI gebruiken om bijvoorbeeld The Witcher mods te maken. Daar heeft Cockle minder moeite mee, omdat hij veel mods juist interessant vindt. Toch is elke mod die zijn stem gebruikt in feite stemwerk waar Cockle niets aan verdient. De AI “berooft” hem in zekere zin van inkomen.

The Witcher-stem heeft geen tijd om AI te stoppen

Cockle maakt zich niet alleen druk om zijn eigen stem. Al het bovenstaande geldt voor bijna alle stemacteurs en daarnaast zijn veel achtergrondstemmen in games al helemaal vervangen door AI. Bovendien kan Cockle er niets tegen beginnen als mensen zijn stem met AI nabootsen: het gebeurt zoveel dat hij al zijn tijd kwijt zou zijn aan het tegenhouden van deze praktijken.