Sony wil mogelijk een chipfabriek in Japan bouwen

News
maandag, 11 oktober 2021 om 15:30
playstation 5 thumbf1624433855
Sony zou gesprekken hebben met het Taiwanese TSMC, de grootste chipmaker van de wereld, over het bouwen van een chipfabriek in Japan. De Japanse overheid is bereid om 800 miljard yen (6,1 miljard euro) mee te betalen aan dit mogelijke project.
De productie van gameconsoles is wereldwijd getroffen door het chiptekort, het is dus niet raar dus dat Sony een chipfabriek wil bouwen met TSMC. Reuters meldt dat de fabriek zal naar verwachting ook halfgeleiders produceren voor auto's en andere producten die de halfgeleiders bevatten. Als het project doorgaat zal de chipfabriek vanaf 2024 beginnen met de productie van semi-conductor chips. Door het huidige tekort zijn populaire producten zoals de PlayStation 5, Xbox Series-consoles en andere gewilde elektronica lastig te verkrijgen.
Zowel Sony als TSMC hebben nog geen reactie gegeven over dit nieuws. TSMC's grootste afnemer Apple heeft wel aangegeven dat er in juli al plannen zijn gemaakt voor een nieuwe chipfabriek in Japan. Apple gebruikt de chips voor al haar producten en heeft daarom ook veel baat bij een nieuwe chip-fabriek.

Chiptekort is nog lang niet weg

Sommige analisten denken dat het tekort van halfgeleiders nog blijft tot 2023. Hiermee zouden Sony en TSMC het probleem kunnen helpen verminderen in de toekomst, maar omdat de fabriek pas in 2024 in actie kan komen is het zeker geen oplossing voor de korte termijn. Daarnaast zijn er ook geen problemen tussen de handel, omdat Japan, Sony en TSMC zich geen zorgen hoeven te maken om de spanning tussen China en de Verenigde Staten. TSMC maakt zich wel zorgen over de invloed die China op Taiwan heeft. Volgens China kan het oafhankelijke land over een paar jaar weer 'herenigd' worden met de Volksrepubliek van China. Hierdoor zouden er misschien minder chips geproduceerd kunnen worden.
Als de fabriek in 2024 in werking zal gaan zal dit het goede moment zijn om het chip-tekort van de toekomst op te lossen. Zelfrijdende auto's worden steeds populairder en ook de gamesindustrie heeft de chips hard nodig. Een nieuwe fabriek zal ervoor zorgen dat nieuwe technologieën niet tegengehouden worden.