Waarom houden de chiptekorten nog aan tot eind 2022?

Article
zaterdag, 09 oktober 2021 om 13:00
pexels pok rie 1432680f1675082799
Er is al langere tijd een chiptekort. Dit zorgt ervoor dat een hoop apparaten moeilijk verkrijgbaar zijn zoals de Xbox Series X en PS5. Waarom is dit chiptekort er eigenlijk en waarom zal dit tekort waarschijnlijk nog tot diep in 2022 duren?
Er is al een langere tijd wereldwijd een chiptekort. Dit is te merken als je bijvoorbeeld een console wilt aanschaffen, maar dit is ook een probleem voor andere apparaten zoals PC's of tablets. Zelfs de auto-industrie heeft last van de tekorten. Het chiptekort oplossen is geen makkelijke opdracht. Er zijn namelijk meerdere oorzaken voor het probleem. Deze oorzaken verschillen nog al wat van elkaar. Hierdoor is het vinden van een geschikte oplossing erg lastig.

Invloed van de coronacrisis

Het chiptekort zat er al langer aan te komen, maar de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat dit tekort een stuk eerder is begonnen. Voor de crisis werd er namelijk steeds net genoeg aan de vraag voldaan, maar de vraag naar chips is erg gestegen.
Aan het begin van de coronacrisis werd er verwacht dat consumenten minder geld zouden gaan uitgeven. Hierdoor besloten verschillende sectoren geen chips meer te bestellen. Vooral de auto-industrie stopte snel met het bestellen van chips. Dat besluit brengt nu de autosector in de problemen, want de bestaande productielijnen van autochips zijn omgebouwd tot productielijnen voor computerchips.
close up playstation 5 ps5 dualsensef1604590553
Op het gebied van technologie is vooral veel vraag ontstaan. Door het vele thuiswerken is er meer vraag gekomen naar chips voor bijvoorbeeld computers, toetsenborden en koptelefoons. De technologie sector had hier geen rekening mee gehouden, dus moest deze sector snel aan chips komen. Vervolgens zijn de Xbox Series X en PS5 uitgebracht. Deze consoles hebben ook chips nodig, maar deze zijn er bijna niet. Daarom zijn de nieuwe consoles vrijwel niet te verkrijgen. De auto-industrie is ook weer begonnen met chips te bestellen. Er is dus een hoop vraag, maar helaas weinig aanbod.
Sommige bedrijven hebben ook betere contacten met de chipfabrikanten, dus hebben een gunstigere onderhandelingspositie. Apple profiteert bijvoorbeeld, want TSMC heeft de prijsverhoging voor Apple minder hoog gemaakt dan de prijsverhoging voor andere bedrijven die bij TSMC chips laten produceren.
xbox series x 1f1601378724

Innovatie is een probleem

Een andere oorzaak van het chiptekort is de innovatie. Er worden veel nieuwe apparaten op de markt gebracht die steeds krachtigere chips nodig hebben. Deze chips zijn er alleen momenteel niet, maar bedrijven willen toch om de paar jaar een nieuw product op de markt zetten. Er komt ook steeds meer verschil in waar chips voor nodig zijn.
De chips zijn namelijk niet alleen nog maar nodig voor computers of telefoons. Chips worden steeds vaker toegepast bijvoorbeeld in de auto industrie. Dit komt omdat er steeds meer technologie in een auto gaat.
applef1623141517

Wie maakt de chips?

Gewoon meer chips produceren is niet de oplossing. Een chipfabriek maken is namelijk niet zo snel gedaan. Het maken van zo'n fabriek kan maanden of zelfs jaren duren en is erg duur. Investeringen voor nieuwe fabrieken zijn niet zomaar gedaan.
Grotere chipfabrikanten zoals TSMC zouden zo'n investering misschien wel kunnen doen, maar fabrikanten van goedkopere chips niet, want deze fabrikanten maken niet zoveel winst. Dit zorgt ervoor dat het aanbod niet snel zal stijgen. Op langer termijn komen er zeker wel extra fabrieken, maar dit gaat nog wel even wat tijd in beslag nemen. Hierdoor zal het chiptekort nog tot ver in 2022 gaan duren.