Sony vreest voor PS5 verkoop door Activision Blizzard deal

News
dinsdag, 02 augustus 2022 om 14:06
modern warfare 2 2022f1651216285
Microsofts intentie om Activision Blizzard over te nemen wordt wereldwijd door verschillende autoriteiten onderzocht. Daarvoor wordt ook de concurrentie ondervraagd en op Restera is wat informatie opgedoken (via VGC). Het blijkt daaruit dat Sony grote gevolgen verwacht als Call of Duty eventueel Xbox Exclusive zou worden.
De overname van Activision Blizzard door Microsoft is met zo’n 69 miljard dollar de grootste overnamedeal die de game-industrie ooit heeft gezien. Heel verrassend is dat niet, want Activison Blizzard is eigenaar van Call of Duty, een enorme titaan van een franchise. Sony uit dan ook de nodige zorgen over wat er kan gebeuren als overname rond is, zo blijkt uit de antwoorden die het bedrijf geeft in een enquête van de Braziliaanse marktautoriteit.
Sony noemt Call of Duty “een AAA-game zonder rivaal”. Geen enkele AAA-uitgever of -ontwikkelaar heeft volgens Sony de mogelijkheid om een franchise te maken die zo groot wordt als Call of Duty. Dat komt deels doordat er meer mensen en studio’s aan Call of Duty werken dan andere bedrijven beschikbaar hebben voor al hun franchises samen.
Bovendien heeft Call of Duty een dusdanig grote en loyale fanbase dat een nieuwe game zich niet tot rivaal zou kunnen ontpoppen, zelfs als er evenveel budget achter zat. Dat zou ook blijken uit het feit dat zwakkere titels in de reeks enorm goed verkopen. De franchise heeft genoeg populariteit om te beïnvloeden welke console mensen kopen.
call of duty modern warfare 2 posterf1666878320

Raakt de PS5 Call of Duty kwijt?

Sony benoemt het niet direct, maar de opmerking over console-keuze lijkt te suggereren dat potentiële Xbox-exclusiviteit van Call of Duty een groot probleem zou kunnen zijn voor Sony. Microsoft is volgens Phil Spencer niet van plan om de reeks daadwerkelijk exclusief te maken. Maar plannen veranderen, dus wat er in de toekomst gaat gebeuren, wellicht onder een opvolger van Spencer, kan bij andere uitgevers de nodige zorgen teweegbrengen.