Sony: “Starfield bewijst dat Call of Duty exclusive kan worden”

News
maandag, 13 maart 2023 om 14:30
starfieldf1619680858
Sony probeert met alle macht een stokje te steken voor de overname van Activision Blizzard door Microsoft. De PlayStation-maker is vooral bezorgd dat Call of Duty een exclusive wordt. Microsoft heeft daar naar eigen zeggen geen plannen voor, maar Sony zegt nu dat Starfield bewijst dat het woord van Microsoft niets waard is.
Activision Blizzard is de Microsofts grootste overname tot nu toe, maar het is zeker niet de eerste. Een paar jaar geleden nam het bedrijf bijvoorbeeld ZeniMax Media over, het moederbedrijf van ontwikkelaar Bethesda. Hoe die overname is gelopen, voornamelijk met het oog op Xbox exclusives, is voor Sony een reden dat de overname van Activision Blizzard niet door mag gaan, zo laat het bedrijf weten aan de Britse Competition and Markets Authority (CMA).
Sony herinnert de CMA eraan dat Microsoft voor de overname van Bethesda aan de Europese Commissie liet weten geen reden te hebben om de beschikbaarheid van Bethesda-games op andere platforms te stoppen of te beperken. Maar vlak nadat de deal rond was kwam Phil Spencer ineens met de claim dat hij bedoeld was om Xbox van exclusives te voorzien en werd onder andere Starfield een Xbox exclusive.
Sony ziet dit als een grote reden dat marktautoriteiten geen genoegen kunnen nemen met afspraken vanuit Microsoft om Call of Duty geen exclusive te maken. Sony ziet zijn grote concurrent er kennelijk voor aan om zo snel mogelijk onder deals zoals die met Nintendo uit te willen komen, of om ze niet te verlengen. Volgens Microsoft zelf is de onzekere toekomst van de consolemarkt de reden dat er in eerste instantie contracten van ‘maar’ 10 jaar worden aangeboden.

Sony wil Activision Blizzard overname per se stoppen

Dat Call of Duty ooit een exclusive kan worden, wordt veel aangehaald als reden dat de overname van Activision Blizzard eventueel niet door mag gaan. Met name Sony is fel tegen en heeft eerder aangegeven geen genoegen te nemen met een deal waarbij er alsnog Call of Duty games naar PlayStation komen. PlayStation-baas Jim Ryan wil dat de hele overname gewoon tegengehouden wordt.