Update - ‘Alle Sony-systemen gehackt in cyberaanval’

News
woensdag, 27 september 2023 om 11:00
sony logof1695717904
Sony heeft mogelijk een groot probleem. Alle systemen van het bedrijf zouden gekraakt zijn met ransomware. Dat beweert groep hackers die nog relatief onbekend is.

Update - Sony neemt dreiging serieus

Het is nog niet bekend of de cybercriminelen daadwerkelijk hebben ingebroken bij Sony en data hebben gesloten uit 'alle systemen'. Wel neemt Sony de claim serieus. Aan IGN laat een woordvoerder weten dat er een onderzoek wordt ingevoerd. Verder wil het Japanse bedrijf niet op de hack reageren.
Origineel bericht:
De hackersgroep Ransomed.vc beweert te hebben ingebroken in “alle Sony systemen” en wil alle data verkopen (via CyberSecurity Connect). Naar eigen zeggen van de hackers wordt er geen losgeld (meer) gevraagd omdat Sony niet wil betalen. Ransomed.vc zoekt een koper en dreigt alle gestolen data anders deze week nog online te zetten.
Ransomed.vc is nog niet lang actief, maar heeft banden met eerdere groepen en fora. In de tijd dat hij actief is, sinds eerder deze maand, heeft de groep alleen al meerdere slachtoffers gemaakt. CyberSecurity Connect spreekt van een “indrukwekkend aantal”.

Is de Sony hack ernstig?

In theorie zou het een groot probleem moeten zijn als alle Sony-systemen zijn gehackt. Maar hoewel Ransomed.vc bewijs heeft geleverd, is het volgens CyberSecurity niet bijzonder overtuigend. Het hele lek omvat bijvoorbeeld 6000 bestanden, wat weinig lijkt voor een inbraak in alle Sony systemen.
Sony heeft nog niet gereageerd op de claims, maar zal de aanval waarschijnlijk serieus nemen, als hij inderdaad de omvang heeft die Ransomed.vc suggereert. In 2011 was Sony slachtoffer van een grote hack die de data van vrijwel alle PlayStation-gebruikers op straat legde en heel PlayStation Network bijna een maand uit de lucht haalde. Een dergelijk debacle zal Sony niet willen herhalen.
Dit bericht is aangepast op 27 september 2023.