'Sony liegt de EU voor over Call of Duty exclusiviteit'

News
maandag, 30 januari 2023 om 17:00
call of duty modern warfare 2 ghostf1677578436
Het drama rondom de overname van Activision Blizzard duurt maar voort. Nu claimt Microsoft dat Sony de EU voorliegt over de exclusiviteit van Call of Duty.
Het is ondertussen alweer meer dan een jaar geleden dat de overname van Activision Blizzard werd aangekondigd door Microsoft, voor het luttele bedrag van 69 miljard dollar. De deal is er alleen nog steeds niet doorheen, omdat de waakhonden het nog niet eens zijn met de betrokken bedrijven.
Om meer schot in de zaak te krijgen heeft de Europese Commissie afgelopen week gesproken met Jim Ryan, de CEO van Sony Interactive Entertainment. Daarbij heeft de topman alleen een aantal dingen gezegd die niet helemaal waar zijn. Ten minste, dat claimt Frank X. Shaw, het hoofd communicatie bij Microsoft.
Op Twitter stelt Shaw dat Sony tegen de EU heeft gezegd dat Microsoft niet bereid is om volledige gelijkheid voor Call of Duty aan te bieden. Volgens het hoofd communicatie is dat niet verder verwijderd van de waarheid.

“We zijn er duidelijk in geweest dat we Sony een contract hebben aangeboden voor 10 jaar aan gelijkheid op release, content, features, kwaliteit, speelbaarheid en andere aspecten van de game. We hebben ook gezegd dat we dat willen garanderen via een contract, een akkoord of andere manieren.”

Call of Duty exclusiviteit is niet logisch

Volgens Shaw zou het geen verstandige beslissing zijn van Microsoft om de Call of Duty games exclusief op de Xbox consoles uit te brengen. PlayStation is immers marktleider en de nieuwe eigenaar zou ander veel inkomsten mislopen.
Naast een contract voor Sony heeft Microsoft ook een deal op tafel liggen met Nintendo en Steam, om te garanderen dat de Call of Duty games ook op andere platformen (blijven) uitkomen. Dat is opvallend, omdat er al jaren geen Call of Duty game meer is uitgekomen op een Nintendo console.