Sony in de nopjes met streng onderzoek naar Activision en Microsoft deal

News
vrijdag, 16 september 2022 om 9:30
call of duty modern warfare 2 ghostf1677578436
De overname van Activision Blizzard door Microsoft zou de grootste tot nu toe zijn in de game-industrie. Er komt alleen een streng onderzoek naar de deal, waar Sony heel blij mee is.
Activision Blizzard is één van de grootste uitgevers in de branche en heeft een aantal grote franchises in handen. De belangrijkste daarvan is natuurlijk Call of Duty, dat elk jaar miljoenen in het laatje brengt. Het was dan ook al duidelijk toen de overname werd aangekondigd, dat de deal niet zonder slag of stoot zou worden geaccepteerd.
Er komt dan ook een diepgaand onderzoek vanuit de EU en het Verenigd Koninkrijk naar de deal, zo is donderdag duidelijk geworden. Aan GamesIndustry.biz laat Sony nu weten het onderzoek ‘te verwelkomen’, wat niet vreemd is als de grootste concurrent van Microsoft.

“Door Microsoft controle te geven over games als Call of Duty, dat zou een negatieve impact hebben op de game-industrie en voor gamers. We willen garanderen dat PlayStation games de hoogste kwaliteit game-ervaringen blijven krijgen en we waarderen de focus van de CMA op het beschermen van gamers.”

Microsoft snapt niks van beschuldigingen

Sony speelt dus duidelijk in op de vrees dat de Call of Duty games exclusief zullen worden voor de Xbox consoles en PC. Maar volgens Microsoft is daar helemaal geen reden voor. In een verklaring laat een woordvoerder van de uitgever namelijk weten dat het ‘geen enkele zin heeft om Call of Duty van de PlayStation te halen, gezien de marktleidende posities op het gebied van consoles’.
Phil Spencer heeft daarnaast ook persoonlijk aan Sony beloofd dat er nog meerdere jaren Call of Duty games voor de PlayStation consoles zullen verschijnen, naast de bestaande deal die nog geldig is. Volgens Jim Ryan, de CEO van Sony Interactive Entertainment, is het aanbod van Microsoft ‘inadequaat’.