Update - Schokkend: Netflix verbergt meer dan 1000 titels voor kijkers

News
vrijdag, 15 maart 2024 om 9:30
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971
Het zal je maar gebeuren: je neemt een abonnement op een streamingdienst zoals Netflix en dan kun je niet eens het hele aanbod aan films en series bekijken. Het gebeurt. Wij leggen je uit hoe dit kan.

Update - Uitleg van Netflix

In een reactie aan XGN.nl heeft een woordvoerder van Netflix uitgelegd waarom sommige titels niet beschikbaar zijn voor kijkers in verband met hun taalinstellingen.
Origineel bericht:
De redactie van Streamwijzer heeft allerlei data verzameld en onderzoek gedaan naar de titels die op Netflix beschikbaar zijn. Wat blijkt? Het aanbod wordt beperkt, afhankelijk van de taalinstellingen die je hebt gekozen. Streamwijzer constateert het volgende:

‘Met 4.545 films en 2.390 series weet je dat er voor de gemiddelde abonnee in ons land meer dan genoeg te streamen is. Maar toch kun je toegang krijgen tot 776 extra films en 357 extra series als je je taalinstellingen niet op Nederlands, maar op Engels zet.’

Dat is nog niet alles, want er is vier jaar geleden ook al onderzoek verricht naar dezelfde kwestie. ‘Toen kwam het totale verschil echter nog maar uit op enkele tientallen titels’, schrijft Streamwijzer. Destijds kon je met de Engelse taalinstelling 6,2 procent meer series zien en 0,3 procent meer series. Die percentages zijn nu gestegen naar 17,1 en 14,9.
In vier jaar tijd is het verschil flink groter geworden. Je kunt dit eenvoudig oplossen door de instellingen te veranderen. Als je de taal van Netflix in het Engels zet, wordt de bibliotheek meteen vergroot naar 5321 films en 2727 series. Opvallend is dat dit dus niets te maken heeft met de regio waarin je kijkt. Het is vrij gebruikelijk dat je afhankelijk van je locatie meer of minder kan kijken door geoblocking. Dat de content die je ziet afhangt van je taalinstellingen is minder gebruikelijk.

Wat voor series kun je kijken als Netflix in het Engels staat?

Voorbeelden van content die zichtbaar wordt als je je taalinstellingen aanpast zijn de Finse film Bordertown: Mural Murders en Long Live the Bonus Family, De El Cartel-series uit Colombia, de Japanse sci-fi film The Door into Summer en de Filipijnse filmhuisfilm Fan Girl. Het zijn slechts voorbeelden, want de lijst is dus vele malen groter.
Dit bericht is bijgewerkt op 15 maart 2024.