PS5-eigenaren spelen nauwelijks multiplayer-games

News
dinsdag, 16 januari 2024 om 15:30
playstation 5f1603819462
De single-player game is in de recente geschiedenis weleens doodverklaard, maar dat is tot dusver altijd onterecht gebleken. Ook gelekte data van Sony bewijst het tegendeel weer eens. PS5-eigenaren besteden veel meer tijd aan single-player dan multiplayer.
Sony wil graag meer multiplayer-games maken, in het bijzonder live-service titels. Met ontslagen bij Bungie‘Live-service is lastig voor veel PlayStation studio’s’ en de annulering van de multiplayer-game van The Last of Us lijkt er tot nu toe niet veel van terecht te komen. Het lijkt bovendien maar de vraag of PS5-gamers zitten te wachten op multiplayer-games.
In alle data die van Insomniac is gestolen door hackers is namelijk een interessante presentatie opgedoken (via Exputer). Daarin is te zien dat er in elke maand sinds de release van de PS5 veel meer speeluren gemaakt worden in single-player games dan in multiplayer titels. Het is een trend die bovendien wordt voortgezet vanuit het PS4-tijdperk.
De data in de presentatie is al een jaar oud en geeft dus geen inzicht in wat momenteel de voorkeuren zijn onder PlayStation-eigenaren. Maar in februari 2023 waren de verschillen groot: van de 3,6 miljard speeluren werd maar liefst 2,1 miljard gemaakt in single-player games. Free-to-play games waren goed voor zo’n 914 miljoen uur, terwijl games waarvoor PS Plus vereist was maar op 595 miljoen uur kwamen.

PlayStation bekend om single-player line-up

Het is ergens geen grote verrassing dat PlayStation-eigenaren de voorkeur geven aan single-player games. De line-up van goede single-player exclusives op PlayStation is voor veel spelers altijd al een groot pluspunt ten opzichte van bijvoorbeeld Xbox. Verschillende Sony-topmensen hebben ook al laten weten dat de grotere aandacht voor live-service games niet betekent dat single-player voortaan genegeerd wordt.