'PS5 DualSense controller drift oorzaak onthuld: kwetsbare onderdelen

News
maandag, 22 februari 2021 om 8:30
De PS5 DualSense controller (en de Xbox Series X en Switch controller) kwam onlangs in het nieuws vanwege controller drift problemen. iFixit heeft de controller nu in zijn geheel uit elkaar gehaald en stuit daarbij op de kern van het probleem: kwetsbare onderdelen met een levenscyclus die veel te kort is.
iFixit haalt nogal eens controllers en andere dingen uit elkaar om zo te laten zien wat je eigenlijk in je handen hebt. In dit geval haalt het YouTube-kanaal de PS5 DualSense controller uit elkaar om zo te achterhalen waar het stickdrift-probleem nou eigenlijk vandaan komt. Het resultaat is verrassend.
Het stickdrift probleem komt namelijk doordat zowel Sony, Microsoft als Nintendo in hun controllers dezelfde onderdelen gebruiken, genaamd potentiometers. Dit is een blokje met aan weerszijden weerstanden met een contact dat draait en zo bepalen wat jij met je joystick doet. In die potentiometer zit verder een veer die ervoor zorgt dat de joystick weer rechtop komt te staan zodra jij loslaat.
Beide onderdelen, dus de weerstanden en de veer zijn onderhevig aan slijtage en ontzettend kwetsbaar voor vuil als chips en haren. De veer rekt vervolgens ook nog eens op als je de controller meer gebruikt, waardoor een driftprobleem onvermijdbaar lijkt te zijn.
Check de volledige hieronder:

Drift probleem door onderdelen met te korte levenscyclus

De gebruikte onderdelen in de DualSense, DualShock 4, Xbox en Switch controllers, hebben volgens iFixit een levenscyclus van ongeveer 2 miljoen bewegingen. Dat betekent dat je in ieder geval rond dit aantal kunt komen zonder echt veel problemen. De click van de controllers, waarbij de veer ingedrukt wordt heeft een levensverwachting van ongeveer 500.000 stuks. Het klinkt als veel, maar dat is het niet. Als je nogal eens in een heftig potje Call of Duty Warzone verwikkeld zit of vechtgames speelt met de controllers, dan zit je zo aan deze aantallen.
Volgens iFixit hadden de driftproblemen bij de PS5 DualSense controller, maar ook bij de Xbox Elite en normale controller én de Switch controller, makkelijk voorkomen kunnen worden door andere onderdelen te gebruiken in plaats van deze. iFixit geeft in de video ook instructies over hoe je het probleem op kunt lossen, al moet je daarvoor wel je hele controller uit elkaar halen.
Sony is inmiddels aangeklaagd vanwege het driftprobleem en Nintendo heeft partijen als de Consumentenbond achter zich aan wegens soortgelijke problemen. De problemen die de Xbox Series X controller momenteel heeft, hebben een andere oorzaak. Wat hiervan de definitieve oplossing is, is nog even afwachten. Gelukkig is er wel een workaround.

Populair Nieuws