'Porsche stopt F1-avontuur na mislukte poging met Red Bull Racing'

News
donderdag, 23 maart 2023 om 9:30
max verstappen rb19 pre season test 2023f1677588608
Lange tijd was Porsche de grote naam als het aankomt op nieuwe partijen in de Formule 1 voor 2026, wanneer de nieuwe regels voor motoren ingaan. Naar verluidt heeft het bedrijf nu alleen het F1-avontuur gestaakt.
Hoewel de Formule 1 de koningsklasse van de motorsport is en veel ogen aantrekt, is het voor veel autofabrikanten niet aantrekkelijk om een F1-team te beginnen. De kosten zijn namelijk enorm hoog, met name door de complexiteit van een Formule 1-motor. Daarom gaan er vanaf 2026 nieuwe regels in, die de motoren een stuk eenvoudiger moeten maken om te ontwikkelen.
Het doel om nieuwe namen aan te trekken leek meteen effect te hebben, want vorig jaar heeft de Volkswagen Group aangekondigd dat Porsche en Audi interesse hebben om deel te nemen aan de sport. Porsche was daarbij geen verrassing, omdat er al jaren geruchten gaan dat het merk terug wil keren naar F1.
Volgens The Race heeft Porsche nu alleen het F1-avontuur gestaakt. De publicatie meldt dat er geen teams zijn die een groot aandeel van hun team willen verkopen aan Porsche. De focus zal nu liggen op de bestaande motorsport-programma’s van het bedrijf, waaronder een Formule E-team en het 963 Hypercar-project voor de 24 uur van Le Mans.

Mislukte poging met Red Bull Racing

Vorig jaar had Porsche nog verregaande gesprekken met Red Bull Racing en leek het slechts een kwestie van tijd voordat de twee partijen een samenwerking zouden aankondigen. Uiteindelijk ging de deal toch van tafel, omdat Porsche te hogen eisen stelde.
Het automerk wilde namelijk alleen een samenwerking aangaan, als het 50 procent van het team kon overnemen. Dat zou betekenen dat de top van Red Bull, waaronder teambaas Christian Horner, niet meer zomaar keuzes zou kunnen maken. Dat was geen aantrekkelijk scenario voor de wereldkampioenen, waardoor de deal is afgeketst. Red Bull Racing heeft nu een samenwerking met Ford aangekondigd.