Piraterij van films en series weer in trek

News
dinsdag, 26 september 2023 om 17:30
piraterij piracyf1695727973
Het is niet altijd makkelijk om films en series legaal te vinden. Als ze wel beschikbaar zijn, is het natuurlijk de vraag of iemand bereid is te betalen. Het antwoord lijkt weer vaker ‘nee’ te zijn, zo blijkt uit een EU-rapport.
In de afgelopen twee jaar wordt er steeds meer gedownload en gestreamd via illegale kanalen. Dat blijkt uit een rapport van de auteursrechteninstantie van de EU. Tijdens de pandemie was er juist een dieptepunt in piraterij, maar dat lijkt voorbij.
Een mogelijke reden voor dat dieptepunt was dat meer mensen zich op meer streamingdiensten abonneerden. Mensen die niet in geldnood kwamen tijdens de pandemie, maar het niet uit konden geven aan bijvoorbeeld vakanties hielden over voor streamingdiensten. Wat het rapport niet noemt, is dat er ook relatief weinig uitkwam, wat ook gezorgd kan hebben voor een mindere interesse in piraterij.

Zorgen prijsverhogingen van streamingdiensten voor meer piraterij?

Inmiddels is de hoeveelheid content die illegaal wordt gedownload of gestreamd weer flink gestegen. Met name series worden veel illegaal gekeken en ook sportwedstrijden worden vaak illegaal gestreamd. Mogelijk heeft dat te maken met de prijsverhogingen van streamingdiensten: Disney+ en Viaplay hebben dit jaar bijvoorbeeld prijsverhogingen doorgevoerd.
Dat de prijs een factor is, blijkt ook uit de landen waarin piraterij het meest in zwang is. Het zou vaker voorkomen in landen met een lager gemiddeld inkomen, meer inkomensongelijkheid en hoge jeugdwerkloosheid. Nederland zit zo’n beetje in het midden wat betreft de populariteit van piraterij, waarbij opvalt dat downloads hier de meest populaire methode zijn.