PC-port geliefde Zelda-game uit de lucht gehaald door Nintendo

News
vrijdag, 15 december 2023 om 17:00
nswitch thelegendofzeldalinksawakening 02f1613729699
Fans gaan nog wel eens zelf aan de slag met een bekende franchise. Dat bleek deze week ook weer toen een onofficiële PC-versie van The Legend of Zelda: Link’s Awakening beschikbaar werd gemaakt. Maar Nintendo heeft die vrij snel weer offline gehaald.
Via het platform itch.io kon je de afgelopen paar dagen een onofficiële PC-port van The Legend of Zelda: Link’s Awakening DX downloaden. Deze was in HD, ondersteunde breedbeeld en draaide op 120fps. Ook kon je de camera zo ver uitzoomen dat je de hele wereld in één keer in beeld had, een feature die mogelijk is gemaakt door het enorme krachtverschil tussen een Game Boy en een moderne PC.
Maar wie de pagina waarop deze versie van de game te downloaden was nu bezoekt, kan de port daar niet meer vinden. Een dergelijke port die het intellectual property van Nintendo gebruikt zonder toestemming is illegaal. Nintendo onderneemt vaker actie richting dit soort projecten, zoals toen het in 2016 een onofficiële remake van Metroid II: Return of Samus uit de lucht haalde (een jaar later verscheen de offiële remake, Samus Returns).
Ook waren er eerder dit jaar plannen om de Dolphin emulator, geschikt voor GameCube- en Wii-games, beschikbaar te maken op Steam. Ook dat ging niet door, ondanks dat emulatie volgens de Amerikaanse wet in principe niet illegaal is. Er werd gedacht dat Nintendo er stokje voor had gestoken, maar het bleek al snel dat Valve de release had tegengehouden, omdat het er de handen niet aan wilde branden.

Zelda: Link’s Awakening heeft officiële remake

De PC-port was overigens geen noodzaak als je Link’s Awakening graag wilde spelen. De originele Game Boy-versie is te spelen via Nintendo Switch Online en in 2019 verscheen er een volledige remake voor de Switch.

Populair Nieuws

Laatste Reacties