Populaire emulator toch niet op Steam

News
zondag, 28 mei 2023 om 10:00
steamf1662720330
Eerder dit jaar werd bekend dat de populaire emulator Dolphin beschikbaar zou worden via Steam. Het was de bedoeling dat de emulator al in het komende kwartaal early access werd en dan tegen het eind van het jaar voor iedereen beschikbaar werd. Nu is er een streep gezet door die plannen.
Het was natuurlijk al de vraag of Nintendo wel blij zou zijn met de Steam-release van Dolphin. Op die vraag hebben we nu een antwoord: een volmondige nee. Volgens PC Gamer, die de juridische berichtgeving gericht aan moederbedrijf Valve heeft ingezien, is Nintendo van mening dat Dolphin de intellectuele eigendomsrechten van Nintendo schendt.
"De Dolphin-emulator werkt door deze cryptografische sleutels op te nemen zonder toestemming van Nintendo en de ROMs te decoderen tijdens of vlak voor de looptijd," aldus Nintendo. ‘’Dus het gebruik van de Dolphin-emulator omzeilt op onwettige wijze een technologische maatregel die effectief de toegang controleert tot een werk dat wordt beschermd door de Auteurswet.’’
Valve had daarom geen andere keus dan de emulator uit de Steam store te verwijderen. Wanneer je op de link naar de Steam-pagina van Dolphin klikt, wordt je teruggebracht naar de homepage van Steam.

Team Dolphin op zoek naar andere mogelijkheden

Nintendo heeft geen contact opgenomen met het team achter Dolphin. Zij werden door Valve op de hoogte gebracht van het verwijderingsverzoek. In een verklaring laat het team weten ‘met veel teleurstelling te moeten melden dat de Dolphin Steam-release voor onbepaalde tijd uitgesteld’ is. Op dit moment zijn ze aan het kijken wat hun mogelijkheden zijn.