Pas op voor geloofwaardige phishingmails door ChatGPT

News
dinsdag, 04 juli 2023 om 15:30
chatgpt laptopf1680510525
Vrijwel dagelijks worden we gebombardeerd met phishingmails om vertrouwelijke informatie te ontfutselen. Meestal zijn die er makkelijk uit te vissen, maar pas op voor geloofwaardige mails die zijn gemaakt met ChatGPT.
De laatste tijd staat AI in binnen- en buitenland veel onder de aandacht. De technologie zorgt namelijk voor spannende nieuwe mogelijkheden. Het is bijna niet te bevatten waar programma’s als ChatGPT en Midjourney toe in staat zijn. Maar kunstmatige intelligentie kan niet alleen voor positieve dingen zorgen.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt Nederlanders namelijk voor de gevaren van ChatGPT. De instantie ziet dat cybercriminelen steeds slimmer te werk gaan en kunstmatige intelligentie inzetten om phishingmails geloofwaardiger te maken. Dat meldt NU.nl.

“Het is daarom belangrijk dat we onze weerbaarheid vergroten, want de veiligheid is en blijft verbonden met de nationale veiligheid.”

Goed opletten voor phishingmails

Een phishingmail is vaak makkelijk te spotten. Zo staan de mails vaak vol met spelfouten of kromme zinnen, omdat ze vaak vanuit een andere taal worden overgenomen, om ze vervolgens massaal te versturen. Maar dankzij programma’s als ChatGPT wordt het dus niet zo makkelijk om phishingmails te onderscheiden van de echte.
Blijf dus altijd goed oppassen met het delen en invullen van vertrouwelijke informatie. Je bank zal bijvoorbeeld geen mail sturen met een link om ergens je bankgegevens in te vullen. Kijk vaak ook goed naar de afzender om te zien of het wel echt om een bepaalde organisatie gaat. Vertrouw je het niet, neem dan contact op met de organisatie in kwestie om te achterhalen of je echt door ze bent gemaild.

Populair Nieuws

Laatste Reacties