Oud Xbox-topman wilde Blizzard lang geleden kopen

News
woensdag, 20 april 2022 om 17:30
activision blizzard hqf1627465674
We begonnen dit jaar met de klapper dat Microsoft Activision Blizzard wil overnemen. Recente berichten over misstanden bij Blizzard">Activision Blizzard lijken hiervoor de voornaamste aanleiding, maar het blijkt dat dit niet de eerste keer is dat Microsoft Blizzard op het oog had. De oud vice-president van Xbox wilde het bedrijf al lang geleden overnemen.
n een recente aflevering van de XboxEra Podcast was Ed Fries te gast. Fries was tot 2004 vicepresident bij Xbox. In die periode heeft hij meerdere pogingen gedaan om Blizzard over te nemen, zo vertelt hij in de podcast.
Blizzard maakte toen eigenlijk alleen PC-games. Toch was een overname destijds een logische zet geweest, zegt Fries, als je stilstaat bij Microsofts geschiedenis met de PC. Fries vertelt:
Het zat Fries alleen niet mee met zijn pogingen om Blizzard over te nemen. In 1996 werd Microsoft overboden door Cendant Software, een bedrijf dat vooral actief was in de reisindustrie. In 1998 stond Blizzard weer te koop, maar dit keer ging het naar het Franse waterbedrijf Vivendi, dat toen strategisch investeerde in de game-industrie.

Hoe gaan Microsoft en Activision Blizzard verder?

Na het succes van World of Warcraft kon je Blizzard niet meer overnemen, volgens Fries. Toen Microsoft het dit jaar toch deed stond er dan ook een behoorlijke som van ruim 68 miljard dollar tegenover. Daar heeft Microsoft dan wel de rechten van niet alleen World of Warcraft, maar ook Call of Duty voor terug.
Met de overname is wel de verwachting ontstaan dat Microsoft schoon schip gaat maken bij Activision Blizzard. Het is nog niet duidelijk wat het bedrijf precies gaat doen. Microsoft heeft aangegeven de juiste mensen in de top van Activision Blizzard te willen, maar moet bijvoorbeeld nog om tafel met de controversiële CEO Bobby Kotick.