Oud-Call of Duty-ontwikkelaar: "Bobby Kotick maakte onze games slechter"

News
dinsdag, 02 januari 2024 om 17:00
call of duty modern warfare iii 2023 08 17 23 010 scaled 940x529f1698928946
Sinds zijn vertrek lijken huidige en voormalige medewerkers van Activision Blizzard hun mening te geven over Bobby Kotick. Zo claimt een oud-Call of Duty-ontwikkelaar dat de CEO de games slechter maakte.
Sinds het nieuwe jaar is Bobby Kotick niet langer de CEO van Activision Blizzard. Kotick was de topman bij de uitgever sinds 1991 en heeft het bedrijf tot veel succes geleid, maar zijn aanpak en focus op pure winst werd vaak ook van buitenaf bekritiseerd.
Nu Kotick weg is bij Activision Blizzard komt de kritiek niet alleen meer van buitenaf. Meerdere ontwikkelaars die momenteel of voorheen voor het bedrijf hebben gewerkt, hangen nu de vuile was buiten over de voormalige CEO.
Zo zegt Cristina Pollock, een programmeur die werkte bij Demonware aan de Call of Duty games, dat de beslissingen van Kotick ‘de games slechter hebben gemaakt’. Bovendien zei de CEO dingen die niet gepast zijn voor een topfunctie.

“In mijn eerste maand kwam naar buiten dat hij een werknemer had bedreigd met de dood. In de all-hands die volgden, wilde niemand als eerste spreken. Dus eiste ik zijn ontslag waar iedereen bij was.”

Volgens Pollock kon ze die opmerking maken, omdat ze wist dat ze aan de slag kon bij andere ontwikkelaars. Maar het zou aan senior mensen bij het bedrijf moeten zijn om dat soort uitspraken te doen, stelt de voormalig CoD-programmeur.

Meer kritiek op Kotick

Pollock is ook niet de enige die kritiek uit op Kotick. Volgens Andy Belford, een community manager bij Blizzard, werd er al vroeg gewaarschuwd voor een review bombing als Overwatch 2 zomaar werd gepubliceerd op Steam. Belford en zijn team vroegen om meer informatie en details, die ze niet kregen, en zij werden opgezadeld met het modereren van de game op Steam - een functie die niet bij de community managers ligt.
Na de verschrikkelijke ontvangst van Overwatch 2 op Steam, vroeg Belford waar de beslissing vandaan kwam om geen extra hulp te geven aan zijn team. Volgens de medewerker kwam die beslissing direct van Kotick.