Ook China keurt overname Activision Blizzard goed

News
maandag, 22 mei 2023 om 9:00
activision blizzard hqf1627465674
Het was vorige maand een grote domper voor Microsoft: de Britse Competition and Markets Authority (CMA) blokkeerde Microsofts overname van Activision Blizzard. De EU en Japan daarentegen keurden de overname wél goed. Nu komt daar ook China bij.
De Staatadministratie van China heeft namelijk de overname goedgekeurd. Het nieuws werd als eerste door SeekingAlpha naar buiten gebracht, maar is inmiddels bevestigd middels een verklaring van een woordvoerder van Microsoft aan IGN. De verklaring stelt het volgende:
‘’De onvoorwaardelijke goedkeuring door China van onze overname van Activision Blizzard volgt op goedkeuringsbesluiten van jurisdicties zoals de Europese Unie en Japan, waardoor het totaal op 37 landen komt die meer dan twee miljard mensen vertegenwoordigen. De overname in combinatie met onze recente toezeggingen aan de Europese Commissie zal consumenten over de hele wereld in staat stellen om meer games op meer apparaten te spelen.’’

Voorwaarden EU aan Microsofts overname Activision Blizzard

Microsoft doelt met die laatste zin op de voorwaarden die de Europese Commissie stelde voor de overname. Net als de Britse CMA had namelijk ook dit orgaan zorgen omtrent de potentiële machtspositie binnen cloud gaming die Microsoft door de overname zou kunnen krijgen. Daarom moet Microsoft tien jaar lang licenties verstrekken waarmee consumenten binnen de EU een gekochte Activision Blizzard game op iedere cloud gaming dienst die de game aanbiedt kunnen spelen. Deze licenties gaan volgens Brad Smith, de CEO van Microsoft, wereldwijd gelden, waardoor volgens hem miljoenen extra mensen straks toegang hebben tot games uit de bibliotheek van Activision Blizzard.
In het Verenigd Koninkrijk is de overname dus geblokkeerd door de waakhond CMA. Microsoft gaat daarover in beroep, maar ook het Britse parlement vraagt zich af of de beslissing van de waakhond wel de juiste was.