‘Netflix wil F1 gaan uitzenden’

News
donderdag, 09 juni 2022 om 11:00
netflix 5432181 1920f1658221200
Dat Viaplay zich niet bijzonder populair heeft gemaakt met zijn Formule 1-uitzendingen moge inmiddels duidelijk zijn. Hoewel de dienst beterschap belooft zouden veel fans de rechten waarschijnlijk liever ergens anders zien. Nu lijkt het erop dat Netflix interesse heeft.
Netflix maakt momenteel een flinke dip door. Het heeft enorm veel abonnees verloren en kan wel een publiekstrekker gebruiken. Aangezien de Formule 1 in Amerika sinds een paar jaar steeds populairder begint te worden en Netflix zelf succes heeft met Drive to Survive, wil het bedrijf bieden op de F1-uitzendrechten in de VS, meldt Business Insider.
De uitzendrechten van F1 in de VS liggen momenteel bij ESPN, maar die deal loopt na het huidige seizoen af. De prijs van de uitzendrechten stijgt door de toegenomen populariteit behoorlijk bij de volgende veiling. De vraagprijs is nu 100 miljoen dollar en ESPN biedt in eerste instantie 70 miljoen.
Dat geeft andere zenders ruimte om een beter bod te doen en Netflix mengt zich dus in die strijd. Ook Amazon en NBCUniversal zouden gegadigden zijn. Dat betekent alleen niet dat één van deze bedrijven wereldwijd met de rechten aan de haal kan gaan.
viaplay met tekstf1648643997

Nederlandse rechten voorlopig bij Viaplay

Viaplay heeft de rechten hier nog tot en met 2024 in handen en heeft daar 90 miljoen euro voor betaald. Dat is in verhouding tot de bevolking van Nederland een fors bedrag, ook al is het op het eerste gezicht minder dan de vraagrpijs in de VS. Bovendien zijn er ook in Nederland genoeg andere partijen, waaronder Ziggo en Viaplay zelf, die tegen de tijd dat de rechten weer te koop zijn een bod kunnen doen.
Er is dus geen enkele garantie dat Netflix of een andere dienst de rechten hier bij Viaplay weg kaapt. Bovendien begint Viaplay gehoor te geven aan klachten dus het is maar de vraag of de uitzendingen volgend seizoen nog steeds zo weinig geliefd zullen zijn. Intussen kun je ook kiezen voor F1 TV Pro, waar het commentaar hetzelfde is als bij Viaplay, maar er vrijwel geen klachten zijn over het beeld.