Netflix CEO: “Gewone tv is zo goed als dood”

News
woensdag, 20 juli 2022 om 17:30
netflix 5432181 1920f1658221200
Veel van de meest populaire tv-series komen tegenwoordig via een streamingdienst de huiskamer binnen. Men vraagt zich dan ook al langer af hoe de toekomst van gewone lineaire tv eruit ziet. De CEO van Netflix denkt het te weten: lineaire tv is ten dode opgeschreven.
Netflix heeft de resultaten van het afgelopen kwartaal gepresenteerd aan investeerders. Daarbij werd natuurlijk ook gesproken over de toekomst van het bedrijf. Volgens CEO Reed Hastings gaat Netflix een goede toekomst tegemoet omdat lineaire tv volgens hem binnen vijf tot tien jaar dood is.
Hastings is natuurlijk niet onpartijdig in die uitspraak: zijn bedrijf zou wel varen bij het omkomen van traditionele tv. Voor (potentiële) investeerders zou het ook goed zijn als lineaire tv verdwijnt. Mensen die nog steeds uitsluitend voor gewone tv kiezen boven een streamingdienst zouden in dat geval ineens gedwongen zijn om toch maar te gaan streamen.
De vraag is of Hastings gelijk heeft, want er zijn nog steeds veel populaire series die je gewoon op tv kunt zien zonder Netflix te nemen, zeker in Netflix’ thuisland, de Verenigde Staten. Veel van dat aanbod is ook op streamingdiensten te vinden, maar dat is een stuk duurder dan op tv, aangezien het aanbod over steeds meer diensten verdeeld raakt. Netflix is in de huidige streamingmarkt al lang niet meer hét tv alternatief dat het ooit voor veel mensen was.

Netflix kan wel een boost gebruiken

Hoewel Netflix al langer roept dat traditionele tv gaat verdwijnen zou het op dit moment extra goed uitkomen. De dienst verliest gebruikers (al is het minder dan verwacht) en kan er dus wel wat extra abonnees bij gebruiken. De omzet moet ook groter worden door advertenties te introduceren en het delen van accounts te stoppen, maar het is de vraag of dat de daling in het aantal abonnees tegen kan gaan.