5 dingen die je wel en niet met je smartwatch kan doen

Article
woensdag, 20 juli 2022 om 16:30
Smartwatches worden steeds populairder, mede dankzij het groeiende aantal functies van de apparaten. Veel mensen weten alleen niet wat hun smartwatches allemaal wel en niet kan doen. Daarom hebben wij een aantal handige tips voor je!

Zwemmen met je smartwatch

Nu de zomer gearriveerd is in Nederland zal je snel de neiging krijgen om even lekker in de zee of een meer te springen. Je eerste instinct zal waarschijnlijk zijn om eerst je smartwatch af te doen. Elektronica en water gaan normaal namelijk niet al te goed samen.
Gelukkig valt dat allemaal wel mee met een smartwatch. Het verschilt per model - dus check het van tevoren eerst goed - maar veel smartwatches zijn tegenwoordig geschikt om mee te zwemmen. Helemaal de horloges die een focus hebben op sport. Zo kan je namelijk ook tijdens het zwemmen op de hoogte blijven van je hartslag en meten hoe ver en lang je hebt gezwommen.
Heb je een duik gemaakt in de zee, dan is het achteraf overigens wel verstandig om je smartwatch na afloop even af te spoelen met kraanwater. Op die manier zorg je ervoor dat er geen zout achterblijft op of in je smartwatch.
pexels pixabay 161502f1657878423

Vermijd de douche

Je kan dus met veel smartwatches zonder zorgen zwemmen. Je zal er waarschijnlijk dan ook vanuit gaan dat je met je digitale horloge onder de douche kan stappen en vanuit je cabine controle kan houden over je muziek. We raden je alleen sterk af om een smartwatch om te houden onder de douche.
De reden waarom het afgeraden wordt, maar je bijvoorbeeld wel je smartwatch om kan laten in de regen, komt puur door het temperatuurverschil. De meeste mensen douchen op een relatief hoge temperatuur en wanneer ze vervolgens de douche uit stappen, zal de temperatuur ineens flink dalen.
Dat verschil tussen warm en koud zorgt ervoor dat er condens vorm aan de binnenkant van je horloge. Op die manier kan vocht ongezien jouw smartwatch binnendringen en dat kan grote gevolgen hebben. Zelfs voor horloges die speciaal gemaakt zijn voor duikers en waterdicht zijn tot honderden meters diep, wordt het afgeraden om te dragen onder de douche.
pexels andrea piacquadio 3771069f1657878525

Onderzoek je slaapritme

Een feature die veel smartwatches tegenwoordig hebben is de mogelijkheid om je slaapritme te tracken. Door middel van je hartslag en een aantal andere sensoren kan je horloge herkennen of je wakker bent of juist in een lichte, diepe of REM slaap zit.
Dat klinkt in eerste instantie niet zo nuttig, maar dat kan het zeker wel zijn als je merkt dat je te weinig rust pakt 's nachts of altijd moe wakker wordt. Via een accuraat slaaprapport kan je bijvoorbeeld zien wat voor effect een bepaalde activiteit of het drinken van alcohol heeft op je slaap. Of als je merkt dat je wekker constant staat op een moment dat je je in een diepe slaap bevindt, dan is het misschien handiger om je wekker iets eerder te zetten en daarvoor frisser uit bed te stappen.
Hoewel veel smartwatches tegenwoordig zo'n app hebben, betekent het alleen niet dat elk horloge ervoor geschikt is. Heb je bijvoorbeeld een smartwatch die niet langer dan 24 uur meegaat met de accu, dan is het handiger om het apparaat 's nachts op te laden. Let er daarnaast op dat je smartwatch ook comfortabel om je pols zit en tijdens het slapen niet je bloedtoevoer afknelt.
huawei watch gt 3 2f1647528473

Houd alles up-to-date

Smartwatches worden steeds meer draagbare smartphones en veel modellen hebben dan ook een heel scala aan apps. Met name de topmodellen zoals bijvoorbeeld de Apple Watch Series 7 en de Samsung Galaxy Watch 4. Het is dan ook verstandig om ze ook als een smartphone te beschouwen op het gebied van applicaties.
Daarmee bedoeling we dat je regelmatig je apps moet updaten. Dat heeft een aantal voordelen. Zo zorg je ervoor dat de beveiliging up-to-date blijft en je persoonlijke informatie niet per ongeluk deelt met derden. Daarnaast kan je ook regelmatig nieuwe features krijgen voor je apps. En wanneer er een nieuwe firmware update is voor je smartwatch zelf, haal die dan meteen binnen!
pexels ketut subiyanto 4426516f1657878765

Soms even geen smartwatch dragen

Constant een smartwatch dragen zal voor velen snel een gewoonte worden. Dat is ook niet zo vreemd, want je hebt toegang tot talloze opties binnen handbereik die een smartphone niet kan leveren en fabrikanten maken ze ook geschikt voor de meeste situaties.
Soms is het alleen verstandiger om een dag even niet je smartwatch te dragen. Het is en blijft namelijk een stukje technologie van grotendeels glas en plastic, rubber of metaal. Ben je bijvoorbeeld van plan om een stevige wandeling te maken door ruig gebergte, dan wil je je dure smartwatch niet per ongeluk kapot slaan op een scherpe rots.
De situaties zullen per gebruiker flink verschillen, maar ben je dat je smartwatch in extreme omstandigheden terecht gaat komen, laat hem dan liever even thuis. Dan krijg je oude horloge ook nog een klein beetje aandacht.