Nieuwe Nederlandse streamingdienst op komst

News
woensdag, 11 mei 2022 om 9:00
pexels stas knop 5939401f1652188702
Nederland krijgt er dit jaar flink wat streamingdiensten bij. Veel daarvan komen overwaaien uit het buitenland, maar er is er ook één op komst van Nederlandse bodem. De dienst is alleen waarschijnlijk iets anders dan je verwacht: het is namelijk een streamingdienst voor boeken.
Ook de literaire wereld blijft niet onaangetast door streamingdiensten. In het buitenland is Audible bijvoorbeeld al opgekomen als abonnementsdienst voor audioboeken. Nu krijgen we dat in Nederland ook door middel van Fluister, een nieuwe service van Nederlandse uitgevers. Op de service kan je e-boeken lezen en audio boeken of podcasts beluisteren voor 12,99 euro per maand.
"Op de lange termijn blijkt het financieel niet houdbaar om podcasts gratis aan te bieden en alleen te verdienen via advertenties" vertelt zegt Josja Zijlstra, directeur van Fluister. Het zal dus niet langer vanzelfsprekend zijn dat een podcast gratis wordt aangeboden, vinden de boekhandelaren. Dit nieuwe platform is een initiatief van verschillende grote spelers in de literaire wereld, zoals Libris en Blz.- boekhandels, Singel Uitgeverijen, WPG Uitgevers, VBK Uitgevers, DPG Media en V-Ventures, de investerings-tak van de Vereniging Veronica.

Welke boeken komen naar Fluister?

Hoe groot het aanbod van Fluister is, is nog niet duidelijk. Volgens Zijlstra heeft fluister ruim de helft van de Nederlandse audioboeken in handen met de drie uitgevers die bij Fluister zijn aangesloten. Ook zal Fluister Engelstalige boeken en audioboeken aanbieden. net als andere services. Caroline Damwijk, de directeur van Libris heeft het volgende te zeggen:

"We constateerden dat de bestaande internationale platforms qua aanbod en advies te generiek waren voor de Nederlandstalige boeken- en podcastliefhebber"
"Daarom hebben we de krachten gebundeld om verhalen samen te brengen op één platform."

Of Fluister een groot succes gaat worden binnen de Nederlandse boekenmarkt moeten we nog afwachten. We gaan het binnenkort zien, want het platform verschijnt al in juni.