Netflix biedt AI-manager gigantisch jaarsalaris

News
woensdag, 26 juli 2023 om 14:30
netflix 5432181 1920f1658221200
Er is veel te doen om AI in Hollywood. Zowel schrijvers als acteurs vrezen dat ze vervangen zullen worden door kunstmatige intelligentie. Netflix gooit nu met een vacature de nodige olie op het vuur.
Schrijvers en acteurs staken omdat ze door de opkomst van streamingdiensten veel minder betaald dan voorheen. Veel acteurs verdienen niet meer dan 200 dollar voor een dag werk, waardoor ze vaak niet in aanmerking komen voor een ziektekostenverzekering en sowieso weinig te besteden hebben. Studio’s beweren dat er niet meer betaald kan worden, maar Netflix biedt ineens wel een enorm jaarsalaris aan een AI-manager.
Met die baan kun je namelijk 900.000 dollar per jaar (3500 per dag) verdienen, zo staat in een nieuwe vacature. Deze vacature geeft ook aan dat het hier niet alleen gaat om de AI die Netflix al langer gebruikt. Die was vooral voor het aanraden van nieuwe series aan kijkers, maar deze vacature spreekt ook van het produceren van content.
Het lijkt nu nog te gaan om het stroomlijnen van de productie, maar Netflix is ook op zoek naar iemand die gaat werken met generatieve AI, die dus content kan maken. De focus ligt daarbij momenteel op Netflix Games, maar het is aannemelijk dat Netflix uiteindelijk ook gaat proberen om bijvoorbeeld scripts te laten schrijven door AI. De angst dat AI schrijvers en acteurs gaat vervangen is een andere grote reden voor de stakingen van beide beroepsgroepen.

Enorm salaris voor AI-manager had veel acteurs kunnen betalen

Het enorme jaarsalaris dat een AI-manager krijgt is nogal zuur voor stakende acteurs en schrijvers. Acteur Rob Delaney vertelt The Intercept dat 900.000 dollar op jaarbasis genoeg is om 35 acteurs en hun gezinnen in aanmerking te laten komen voor een ziektekostenverzekering via vakbond SAG-AFTRA. In plaats daarvan gaat het, in Delaneys woorden, naar één “soldaat in [Netflix’] goddeloze AI-leger”.