'Hollywood studio's willen staking door laten gaan totdat schrijvers blut zijn'

News
donderdag, 13 juli 2023 om 12:30
De staking van de Writers Guild of America is nog in volle gang in de Verenigde Staten. De studio’s in Hollywood willen naar verluidt de staking zo lang door laten gaan, dat de schrijvers blut zijn en hun woningen moeten verlaten.
Al ruim twee maanden staken de schrijvers van films en series in de Verenigde Staten. De beroepsgroep is het namelijk niet eens met de arbeidsvoorwaarden die geboden zijn door de studio’s en zij willen ook garanties voor werk zien. Schrijvers vrezen namelijk voor de opkomst van AI en dat het hun banen zal kosten.
De studio’s hebben nog geen water bij de wijn gedaan en zijn dat naar verluidt de komende tijd ook niet van plan. Volgens Deadline heeft een CEO van één van de Hollywood studio’s gezegd dat ze van plan zijn om de stakers te laten ‘bloeden’. Daarmee gaat het niet om echt bloed, maar om geld. Het plan is om de staking te verlengen tot de schrijvers blut zijn en niet meer de huur of hypotheek van hun woning kunnen betalen.
De CEO is daarin niet de enige, volgens Deadline zijn er meerdere topmannen van studio’s die het verhaal bevestigen. De studio’s zullen pas in de herfst om tafel gaan met de Writers Guild of America.

Gevolgen van de staking

Door de staking mag er geen enkele schrijver meer werken in Hollywood. Als je namelijk bij een studio wil schrijven, dan moet je lid zijn van de WGA. Dat betekent ook dat veel producties nu stil liggen, omdat er niet meer gewerkt kan worden aan het script. Zo zijn onder andere de producties van Daredevil Born Again en The Last of Us seizoen 2 stilgelegd door de staking.
In 2007 was er ook al een grote staking georganiseerd door de WGA. Destijds hebben schrijvers honderd dagen het werk neergelegd en dat zorgde voor grote veranderingen in het Hollywood-landschap. Het is afwachten hoe de huidige staking invloed zal hebben op de toekomst van films en series.