Nederlandse toezichthouder onderzoekt Apple's beleid voor datingsapps

News
donderdag, 20 januari 2022 om 15:00
app storef1632382774
Apple heeft aanpassingen gedaan in het App Store beleid voor datingapps. De Nederlandse toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) gaat nu onderzoeken of het nieuwe beleid aan de eisen voldoet die de toezichthouder stelt.
Er is veel kritiek op het beleid van Apple voor de App Store. App-makers kunnen namelijk geen geld verdienen aan de apps zonder dat Apple er aan verdient. De grootste zaak die momenteel loopt over dit onderwerp is wel de rechtszaak tussen Apple en Epic Games, maar ook de Nederlandse toezichthouder heeft maatregelen genomen tegen Apple.

Wat moet de App Store van de ACM anders doen?

Apple moest van de ACM de mogelijkheid toevoegen voor datingapps om alternatieve betaalmethodes toe te voegen zonder dat Apple er dus controle over heeft. Onlangs is de deadline geweest voor Apple om dit door te voeren en dit heeft Apple dan ook gedaan. Nu gaat ACM dus onderzoeken of de aanpassingen die gedaan zijn ook kloppen met de eisen die door de toezichthouder zijn gesteld.
De kritiek die er op Apple is over de App Store gaat niet alleen over datingapps. Ook andere apps willen de mogelijkheid hebben om een eigen betaalmethode toe te voegen aan de app. Dit is dus ook aan de hand met Fortnite, de game mag momenteel van Apple niet staan in de App Store, maar wordt via een slim trucje toch weer beschikbaar voor iPhone.
Ondanks dat het erop lijkt dat Apple wegens de wereldwijde onderzoeken van toezichthouders er niet aan zal ontkomen dat het bedrijf dit moet toestaan, probeert het bedrijf dit toch uit te stellen. Ook is Apple in beroep gedaan tegen het besluit van de ACM, dus als Apple hier in gelijk krijgt zullen de aanpassingen aan de App Store weer kunnen worden teruggedraaid, maar dit lijkt onwaarschijnlijk.

Populair Nieuws