Nederlandse LEGO-bouwer mag zijn treinen niet meer verkopen

News
woensdag, 29 mei 2024 om 12:00
lego 708088 1280
Veel LEGO-fans bouwen alleen officiële sets, maar je kunt veel meer met het speelgoed. Een Nederlander die zijn eigen sets ontwierp is daar alleen door in de problemen gekomen en werd aangeklaagd door LEGO. De rechter heeft LEGO nu in het gelijk gesteld.
Eerder deze maand werd een Nederlander door LEGO voor de rechter gesleept. Het ging om de eigenaar van het bedrijf HA Bricks, dat LEGO-modellen echte treinen verkocht. HA Bricks maakte overal duidelijk geen banden te hebben met LEGO, maar volgens het Deense bedrijf was er toch sprake van inbreuk op het merkrecht.
Daarin krijgt LEGO gelijk van de rechter. Een belangrijke reden daarvoor is dat de steentjes die HA Bricks gebruikt niet altijd in originele staat waren. Voor de onofficiële sets die het bedrijf verkocht, werden soms steentjes bedrukt of anders aangepast. Veel treinen die het bedrijf verkocht maakten bijvoorbeeld gebruik van kogellagers die in de steentjes waren verwerkt. LEGO maakt dergelijke elementen niet.
De steentjes kregen daardoor permanent een ander uiterlijk. Dergelijke permanente aanpassingen mag een partij een partij die verder niets met LEGO te maken heeft, zoals HA Bricks, niet maken. HA Bricks moet daarom stoppen met de verkoop van LEGO-modellen.

Flinke boete voor Nederlandse LEGO-bouwer

De website van HA Bricks is inmiddels uit de lucht: het bedrijf moest binnen twee dagen na de uitspraak stoppen met de verkoop van LEGO-bouwwerken, anders volgde een boete van 1000 euro per dag. LEGO kan ook 500 euro per verkocht HA Bricks-product eisen. Verder moet de eigenaar 16.000 euro aan proceskosten aan LEGO betalen.
Het is trouwens niet verboden om onaangepaste LEGO-steentjes door te verkopen. Een fansite die daarvoor is gemaakt is zelfs overgenomen door de LEGO Group en is nog altijd actief. Maar meestal gebruiken fans die steentjes doorverkopen of eigen modellen aan de man brengen uitsluitend gebruik van officiële en onaangepaste steentjes.