Op zoek naar alternatieve LEGO-instructies? Je kunt hier terecht

Article
woensdag, 22 mei 2024 om 19:00
legoworldf1690875232
Als je een beetje bent uitgekeken op een LEGO-set, zou kunnen overwegen om hem aan iemand anders te verkopen of geven. Maar je kunt ook proberen om er iets anders van te bouwen. Andere fans helpen je dan graag op weg.
De meeste LEGO-sets bevatten maar instructies voor één model. Maar zeker bij grote sets is de kans best aanwezig dat je met dezelfde onderdelen ook nog andere dingen kan bouwen. Daar hoef je bovendien zelf geen LEGO-genie voor te zijn, als je weet waar je moet zoeken.
Een goede plek om eens te kijken als je op zoek bent naar nieuwe bouwwerken voor de steentjes die je hebt, is Rebrickable. Op deze website kun je veel zogenaamde MOCs (My Own Creation) van anderen vinden, inclusief instructies om ze te bouwen. Bovendien is de site er helemaal op ingericht dat je er goed achter kan komen of je ze ook daadwerkelijk kunt maken.
lego 708088 1280

Welke set is de basis?

In het tabje Build kun je namelijk een aantal setnummers invullen om de site te laten weten waar de steentjes waarmee je iets nieuws wil bouwen vandaan komen. Vervolgens kun je nog wat filters aanpassen. Zo kun je de site bijvoorbeeld laten weten dat je het niet erg vindt als een kleur niet exact overeenkomt, of dat onderdelen van figuurtjes wel of juist niet mee meegenomen mogen worden.
Druk je vervolgens op “Find Sets you can Build” dan start er een speurtocht naar MOCs en officiële sets die je kunt bouwen met de steentjes die voorkomen in de sets die je hebt opgegeven. Dat kan een behoorlijk lange lijst worden.
Tussen de resultaten zul je ook wat bouwwerken tegenkomen die je net niet helemaal kan maken met de onderdelen die je al hebt. In dat geval laat de site je zien wat je eventueel bij moet kopen, of moet proberen te vinden in je LEGO-collectie. Maar de kans is ook groot dat je echt alle steentjes gewoon in huis hebt.

Houd je collectie bij

Idereen kan een aantal setnummers invullen, maar als het je echt niet uitmaakt waar de onderdelen vandaan komen, kun je ook een collectie bijhouden op Rebrickable. Op die manier wordt er in je hele verzameling sets en steentjes gezocht naar de onderdelen die je nodig hebt voor een model.
Als je op die manier te werk gaat, moet je het natuurlijk wel prima vinden dat onderdelen van verschillende sets door elkaar raken. Als je er erg aan hecht dat je de onderdelen voor een set altijd apart houd, is dit misschien niet de manier om MOCs te bouwen.

Alternatieve modellen voor een specifieke set

Gelukkig zijn er ook MOCs waarvoor je geen sets hoeft te mengen. Je kunt ook gewoon opzoeken wat je kunt maken met één set en alleen die set. Op Rebrickable vind je dit soort modellen onder “Alt Builds” op de pagina van een set.
Op deze manier kun de gezichten van The Beatles bijvoorbeeld omtoveren tot een planeet, of een portret van Samuel L. Jackson. Van de UCS Millennium Falcon kun je ook een Resistance Bomber maken. Het Colosseum kun je veranderen in het Parthenon of een Nederlandse windmolen.
De mogelijkheden zijn, zeker met een grote LEGO-collectie, bijna eindeloos. Er zijn natuurlijk ook veel andere manieren om inspiratie op te doen, maar als je een keer iets onverwachts wil maken van je LEGO-set, is Rebrickable een goed startpunt.

Populair Nieuws