Na Apple krijgt ook Googe nu last van Nederlandse autoriteit

News
donderdag, 05 mei 2022 om 12:00
google play instant apps geintroduceerd door google 128263 1f1611218332
Na Apple wordt nu ook Google onderzocht door de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt wegens zijn appwinkel. Google verplicht appmakers om in de Google Play Store zijn eigen betaalsysteem te gebruiken. De ACM gaat nu onderzoeken of het moet optreden tegen de techgigant.
Een woordvoerder van de ACM laat weten een onderzoek gestart te zijn naar Google na een klacht van het Amerikaanse datingbedrijf Match Group, de maker van onder andere Tinder. Makers van datingapps zouden in de Google Play Store geen gebruik meer kunnen maken van een ander betalingssysteem dan het betaalsysteem van Google. Ook zouden de makers in hun apps niet mogen verwijzen naar andere betaalmogelijkheden. Google rekent commissie over de betalingen binnen de apps, en maakt zo dus misbruik van zijn machtspositie.
Volgens Google komen de datingapps van Match Group in aanmerking om ‘slechts 15 procent’ commissie te betalen over de abonnementen via de Google Play Store, in plaats van de standaardcomissie van 30 procent. Daarnaast wijst het bedrijf erop dat appmakers niet afhankelijk zijn van de Google Play Store, maar hun apps op Android-telefoons ook kunnen verspreiden via alternatieve appwinkels of eigen websites.

Dwangsommen voor Apple wegens App Store

Vorig jaar oordeelde de ACM al dat de voorwaarden die Apple hanteert in zijn App Store ‘onredelijk en in strijd met de mededingingsregels’ waren. Ook het onderzoek naar Apple werd gestart naar aanleiding van klachten van datingbedrijven. Deze bedrijven moeten verplicht betalingen laten verwerken door Apple en tot 30 procent van hun inkomsten afdragen aan het bedrijf. De ACM oordeelde dat Apple het mogelijk moet maken voor datingapps om andere betaalsystemen te gebruiken, maar de manier waarop het bedrijf dat wil mogelijk maken is volgens de toezichthouder nog steeds onvoldoende.
In december vorig jaar liet de ACM weten Apple na 15 januari een wekelijkse boete van 5 miljoen euro op te leggen, mochten ze na die datum nog steeds niet aan de eisen voldoen. Sindsdien kreeg Apple 50 miljoen euro aan dwangsommen opgelegd. Nu bereidt de ACM een nieuwe dwangsom tegen het bedrijf voor.

Populair Nieuws