Apple krijgt opnieuw miljoenenboete van ACM

News
dinsdag, 22 februari 2022 om 19:30
app storef1632382774
De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) vindt dat Apple niet voldoet aan de eisen om alternatieve betaalmethoden toe te staan voor datingapps. Het bedrijf krijgt daarom nu opnieuw een boete van 5 miljoen euro opgelegd.
In december vorig jaar liet de ACM weten Apple na 15 januari een wekelijkse boete van 5 miljoen euro op te leggen, mochten ze na die datum nog steeds niet aan de eisen voldoen. Dit is nu de vijfde boete.
Apple maakt zich volgens de ACM schuldig aan machtsmisbruik, doordat aanbieders van datingapps geen zelfgekozen betaalmethodes mogen gebruiken. Nu mogen ontwikkelaars alleen gebruikmaken van Apple’s eigen systeem. De ACM oordeelt dat de voorwaarden die Apple stelt voor het verkopen van apps in de App Store niet in verhouding staan met wat het een ontwikkelaar kost.
Apple moet nu daarom de voorwaarden voor datingapps in Nederland aanpassen zodat meerdere betaalmethodes in apps zijn toegestaan. Apple is het niet eens met deze beslissing, en heeft daarom aangekondigd in beroep te gaan. In de tussentijd zegt Apple wel de aanpassingen door te voeren om aan de eisen te voldoen.
pexels tracy le blanc 607812f1661001127

Extra kosten voor ontwikkelaars

De ACM stelt nu dus dat de tech gigant helemaal niet aan de eisen voldoet. De toezichthouder zegt ‘duidelijk gemaakt te hebben hoe Apple aan de eisen kan voldoen, maar dat Apple tot op heden geweigerd heeft om serieuze voorstellen te doen’.
Datingdiensten moeten door de nieuwe voorwaarden nu een aparte versie voor hun app in Nederland aanbieden als ze een eigen betaalsysteem willen gebruiken. De ACM vindt juist dat app-aanbieders de functie in hun bestaande apps moeten kunnen aanbieden. “De aangepaste voorwaarden die Apple stelt aan datingapp-aanbieders zijn onredelijk en werpen een onnodige drempel op.” Op deze manier worden datingapps gedwongen om extra kosten te maken.
De totale boete opgelegd door de ACM staat nu op 20 miljoen euro. De boete kan oplopen tot maximaal 50 miljoen.