EU wil Apple beboeten om Apple Pay

News
dinsdag, 03 mei 2022 om 11:30
apple 132960
Grote techbedrijven stuiten nog wel eens tegen de wet. Apple is ook mogelijk weer in de moeilijkheden, met als reden Apple Pay. Het bedrijf zou haar betaaldienst oneerlijk positioneren en de EU wil Apple daarvoor beboeten.
Wie ergens wil betalen kan dat tegenwoordig ook met een telefoon doen. Via een NFC-chip in het apparaat kan een betaal-app contact maken met bijvoorbeeld een pinapparaat. Zo’n chip zit ook in Apple-apparaten, maar daar kan hij alleen gebruikt worden voor Apple Pay.
Volgens de EU is het machtsmisbruik van Apple’s kant om te maken dat andere betaalservices zoals banken en PayPal de NFC-chip niet kunnen gebruiken. Daar komt bij dat Apple ook een commissie vraag aan bedrijven die Apple Pay willen gebruiken. Dat komt de concurrentie die de EU belangrijk vindt op een gezonde markt niet ten goede en daarom wil de EU Apple beboeten.
Het staat nog niet vast dat de boete ook daadwerkelijk wordt uitgedeeld. Eerst gaat de Europese Commissie nog onderzoek doen. Als het tot een boete komt, kan die oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf: een groot bedrag in het geval van Apple.
iphone 13 pro familyf1632137276

EU pakt techindustrie aan

De EU heeft het de laatste tijd druk met het reguleren van de techindustrie. Hoewel de wetgeving waar deze dreigende boete op gebaseerd is al lang bestaat, wordt er ook gewerkt aan nieuwe wetgeving. Ook deze moet oneerlijke marktposities voorkomen door bijvoorbeeld te zorgen dat kleine chat-apps kunnen werken met de grotere spelers zoals iMessages en WhatsApp. Er komt flink tegengas tegen die wet door de nodige privacy-zorgen.