Microsoft wilde Square Enix kopen

News
donderdag, 29 juni 2023 om 11:00
final fantasy 16f1609859642
Microsoft heeft in de afgelopen jaren het één en ander gekocht aan studio’s. Momenteel probeert het bijvoorbeeld Activision Blizzard over te nemen. Ooit stond ook Square Enix op het boodschappenlijstje.
Final Fantasy-maker Square Enix had eigendom van Microsoft kunnen zijn. Documenten die openbaar zijn gemaakt als onderdeel van de rechtszaak rondom de Activision Blizzard-overname onthullen dat Microsoft in 2019 overwoog de ontwikkelaar te kopen, inclusief de westerse studio’s die toen nog onder Square Enix vielen (via VGC). Die westerse studio’s zijn inmiddels verkocht aan Embracer.
De grote reden dat Microsoft een overname van Square Enix wel zag zitten was dat Xbox graag wil groeien op de Aziatische markt. Dat is al jaren een markt waarin Xbox maar moeilijk doorbreekt. Verder waren ook de mobile games van Square Enix aantrekkelijk, als manier om meer Game Pass-abonnementen te verkopen aan smartphone-gamers.
Het lijkt erop dat Microsoft uiteindelijk de interesse in Square Enix een beetje is kwijtgeraakt. Er waren nog een stuk of honderd andere studio’s die het bedrijf graag wilde overnemen. Die lijst is uiteindelijk uitgedund om uiteenlopende redenen. Waarom Square Enix uiteindelijk afviel is niet duidelijk.

Xbox overwoog ook SEGA te kopen

Square Enix was overigens ook niet de enige Japanse ontwikkelaar waar Microsoft interesse in had. Het bedrijf overwoog ook SEGA over te nemen. Microsoft zegt zelf dat het de games van SEGA niet exclusive had gemaakt: het bedrijf houdt naar eigen zeggen sowieso niet van exclusives.

Populair Nieuws