Microsoft zou Sega games niet exclusief maken na overname

News
woensdag, 28 juni 2023 om 6:00
2022 11 12 sonic frontiers 2f1671612149
Microsoft was in 2020 mogelijk van plan om Sega over te nemen. Maar de techgigant claimt dat de games niet exclusief gemaakt zouden worden na de overname.
Momenteel loopt de rechtszaak tussen Microsoft en de FTC en daardoor komt er veel informatie naar buiten. Zo blijkt dat de uitgever eerst van plan was om nog veel meer bedrijven over te nemen, waaronder Bungie, IO Interactive en Sega. Dat blijkt uit gesprekken tussen Phil Spencer en Microsoft CEO Satya Nadella en CFO Amy Hood.
Uit het document blijkt ook dat, als Sega daadwerkelijk werd overgenomen, de games van het bedrijf niet exclusief zouden worden gemaakt. In plaats daarvan zouden alle games multiplatform worden en voorheen PlayStation- en Nintendo-exclusives zouden naar Xbox worden gebracht. Dat meldt IGN.
Microsoft was ook van plan om de overgenomen games en franchises naar Xbox Game Pass te brengen, inclusief toekomstige titels. Game Pass zou wel de exclusieve rechten krijgen voor abonnementsdiensten.

Genoeg bewijs voor de rechter?

Met de plannen wil Microsoft ook aantonen dat het niet zomaar van plan is om alle games van een overgenomen partij meteen exclusief te maken. Dat zou dus ook gelden voor de overname van Activision Blizzard, waarbij de FTC vreest dat Call of Duty en andere grote franchises een Xbox-exclusive worden.
Ondertussen wijst de FTC juist naar games van Bethesda als bewijs dat Microsoft dat wel degelijk van plan is. Eerder is Redfall exclusief uitgekomen voor Xbox en PC en daar komt Starfield later dit jaar bij. Uit de rechtszaak blijkt ook nog eens dat de nieuwe Indiana Jones de PlayStation 5 zal overslaan.