Microsoft zou graag stoppen met console exclusives

News
donderdag, 29 juni 2023 om 10:30
xbox series x0f1582274529
Microsoft krijgt nog wel eens de kritiek dat het niet genoeg Xbox-exlusives heeft te bieden. Maar als het aan Microsoft-CEO Satya Nadella lag, zouden er helemaal geen exclusives zijn. Nadella is het oneens met het hele concept.
De Amerikaanse FTC en Microsoft zijn de overname van Activision Blizzard aan het uitvechten in de rechtszaal. Daarbij is nu ook Microsoft CEO Satya Nadella gehoord.De vraag of Microsoft van plan is om Activision Blizzard-games exclusief voor de Xbox te maken kwam vanzelfsprekend ook aan bod.
Wat Nadella betreft gaat dat niet gebeuren: het is in de bijna tien jaar dat hij Microsoft CEO is altijd zijn “filosofie” geweest om software op zoveel mogelijk platforms beschikbaar te maken (via VGC). Dat is volgens Nadella altijd het standpunt geweest van Microsoft. Ergens is dat opmerkelijk, aangezien Xbox wel degelijk exclusives heeft.
Daarover zegt Nadella dat dat een noodzaak is om te concurreren op de huidige consolemarkt. Die markt zou grotendeels gevormd worden door Sony en aangezien exclusives een belangrijke strategie zijn voor PlayStation moet Xbox daarin mee. Nadella zegt dat hij exclusives er graag helemaal uit zou gooien, maar dat Xbox die verandering moeilijk kan doorvoeren als relatief kleine speler op de markt.

Gaan Xbox en PS5 exclusives verdwijnen?

Het is niet de eerste keer dat iemand van Xbox zich erover uitlaat dat hij exclusives geen leuk idee vindt. Vorig jaar zei Phil Spencer al dat hij verwachtte dat exclusives op den duur vanzelf gaan verdwijnen. Volgens hem is het raar dat het nu mogelijk is om “het verkeerde stuk plastic” te hebben om bepaalde games te kunnen spelen.