Microsoft wilde Game Pass naar PlayStation brengen

News
donderdag, 13 oktober 2022 om 13:30
xbox game passf1628271615
Sony toverde PS Plus deze zomer om in een abonnementsdienst die wel omschreven wordt als een soort PlayStation Game Pass. Maar als het aan Microsoft lag, had PlayStation Game Pass letterlijk Game Pass op PlayStation kunnen betekenen. Sony heeft dat plan alleen geblokkeerd.
Microsofts plan om Activision Blizzard over te nemen wordt wereldwijd door veel marktautoriteiten onderzocht. Daarbij wil Microsoft nog wel eens wat uitleggen over hoe het bedrijf de overname zelf ziet. In die uitleg komen soms opvallende details naar buiten. Nu blijkt bijvoorbeeld dat Xbox Game Pass naar PlayStation had kunnen komen.
Dat laat Microsoft vallen in een reactie op de Britse Competition and Markets Authority. Sony zou zich zorgen maken dat Microsoft de overhand krijgt op het gebied van abonnementsdiensten als het bedrijf eigenaar wordt van Call of Duty. Microsoft vindt dat argument onzin, omdat Game Pass niet op PlayStation beschikbaar is, omdat PlayStation dat zelf heeft geblokkeerd.
De abonnementsdiensten van Sony en Microsoft concurreren dan ook lang niet zo direct als PlayStation volgens Microsoft doet voorkomen, omdat ze niet op hetzelfde platform beschikbaar zijn. Game Pass games kunnen bovendien ook gekocht worden, in het geval van Call of Duty ook op PlayStation. Dat is volgens Microsoft goedkoper dan switchen van PlayStation naar Xbox, dus zou PlayStation zich niet druk moeten maken om Call of Duty op Game Pass.

Wordt Call of Duty een Xbox exclusive?

Een groot deel van de discussie over de overname van Activision Blizzard draait om Call of Duty. Sony vreest dat als de reeks ooit Xbox exclusive wordt, dat erg schadelijk is voor PlayStation. Microsoft beweert dat die zorg ongegrond is: niet alleen is het bedrijf niet van plan om de shooter exclusief te maken, zo’n zet zou niet eens winstgevend zijn.