Microsoft onder vuur vanwege automatische Baldur's Gate 3 bans

News
dinsdag, 09 januari 2024 om 16:00
baldurs gate 3 header textlessf1693382420
Meerdere Baldur’s Gate 3 spelers zijn geband door het automatisch uploaden van gevoelige content naar de servers van Microsoft. Het bedrijf heeft een oplossing, maar ligt daardoor nu onder vuur van spelers.
Sinds The Game Awards is Baldur’s Gate 3 ook te spelen op de Xbox Series X/S. Spelers doen dat dan ook massaal, aangezien de RPG één van de populairste games is van vorig jaar en meerdere Game of the Year awards heeft ontvangen - inclusief op XGN.nl.
Maar sindsdien zijn ook meerdere spelers geband, omdat ze ‘gevoelige content’ (lees: naakte personages of seksscènes) uit de game hebben geüpload naar de servers. Het frappante is alleen dat dat laatste automatisch gebeurt als je een screenshot of video maakt op je Xbox. Wil je dus gewoon een clip opnemen voor één van je vrienden en heb je niet de intentie om hem online te delen, dan kan je wel ineens gestraft worden door Microsoft.
Om dat probleem op te lossen heeft Microsoft nu via Twitter duidelijkheid verschaft over de situatie. In de verklaring adviseert het bedrijf spelers om het automatisch uploaden van clips naar de server uit te zetten.

“Om duidelijkheid te verschaffen over de handhavingsacties voor volwassen content in Baldur's Gate 3, Xbox accounts worden niet automatisch geschorst. Elk filmpje wordt bekeken door een moderator en als het in strijd is met ons veiligheids- en inhoudsbeleid wordt er actie ondernomen.”

Kritiek op Microsoft

Op social media schiet het advies van Microsoft alleen in het verkeerde keelgat. De techgigant wordt bekritiseerd voor het automatisch inschakelen van de ‘feature’ in de eerste instantie, zonder spelers daarover in te lichten.
Daarnaast zetten spelers ook vraagtekens bij het straffen of bannen van spelers voor het uploaden van content, zelfs als het ‘gevoelige content’ bevat. De game is immers goedgekeurd door Microsoft om te verschijnen op Xbox en het zou dus ook geschikt moeten zijn om daar gameplay van te delen.