Top 10 beste games van 2023

Article
maandag, 01 januari 2024 om 12:00
2023 07 24 sea of stars guiaf1702998084
Allereerst: de beste wensen! Hopelijk heeft iedereen een fijne jaarwisseling heeft gehad. Nu is het tijd om terug te blikken op de beste games van 2023. Het was een prachtig gamejaar en hopelijk wordt 2024 minstens zo mooi.
Onze lijst top 10 beste games van 2023 is tot stand gekomen door de redactieleden van XGN te laten kiezen. Ieder redactielid heeft zijn of haar top lijstje doorgegeven qua beste games en daar is dit nu uitgerold.

10. Sea of Stars

Sea of Stars is waar we de lijst met tien beste games van 2023 mee aftrappen. De indiegame die afkijkt bij oude titels als Chrono Trigger en Super Mario RPG houdt er een prachtige, ouderwetse pixel artstyle op na en weet daarmee al snel de aandacht te trekken.
Het grote avontuur waarop je gaat met hoofdpersonen Valere en Zale hoort misschien niet thuis in het rijtje met beste verhalen van het jaar, maar de personages die ze onderweg tegenkomen in deze RPG zijn stuk voor stuk memorabel (met beste vriend Garl voor op). Ook de muziek behoort tot de beste van het jaar.
Tel bij deze elementen een turn-based vechtsysteem op dat je constant geboeid houdt en je hebt een smaakvolle cocktail die je tientallen uren laat genieten. Het is dan ook goed om te zien dat in zo’n goed jaar als 2023 er nog steeds games in “ouderwetse” stijl verschijnen die zich kunnen meten met het pracht en praal dat we anno 2023 gewend zijn.
ds up isaac 16x9jpgadapt1920w1f1675271045

9. Dead Space

Heb je zin in horror? Dan ben je bij Dead Space aan het juiste adres. Dit is een remake van de succesvolle game die eerder al uitkwam in 2008. In de game kruip je in de rol van Isaac Clarke, een Systeem Engineer. Hij komt aan op een mijnbouwschip om een reparatie uit te voeren, maar komt er dan achter dat de bemanning gruwelijk is afgeslacht. Ook zijn vriendin die aan boord zat blijkt ineens verdwenen te zijn. Hij gaat als de bliksem op onderzoek uit, met enkel zijn gereedschap in de hand en wil het liefst zijn Nicole zo snel mogelijk terugvinden.
Het schip zit alleen vol met vijanden, de zogeheten Necromorphs. Dead Space schotelt je een bloedstollend en spannend avontuur voor waarbij je moet overleven. De gameplay biedt een combinatie van enge scenes die gecombineerd worden met atmosferische geluiden. Ben jij er klaar voor om het mysterie te ontrafelen, je vriendin terug te vinden en er ondertussen ook zelf nog zonder kleerscheuren vanaf te komen?
army of ruinf1687946485

8. Army of Ruin

De volgende game is misschien een verrassing. De kans is groot dat je zelfs nog nooit van deze game gehoord hebt en dat is jammer is zo’n typische game waar je zowel veel als weinig uren in kunt stoppen. Eén ding is zeker dat is dat deze auto shooter ontzettend verslavend is. De game bestaat uit meerdere hoofdstukken die onderverdeeld zijn in meerdere levels en qua moeilijkheidsgraad loopt het steeds op. Het komt op niets anders neer dat je continu waves aan vijanden krijgt en die de hele tijd op tijd kapot moet maken voordat het er nog meer worden.
Hoewel het een autoshooter betreft en je misschien verwacht dat de gameplay vrij simpel is, is dat niet het geval. Want terwijl je speelt, krijg je steeds upgrades erbij waarmee je je karakter sterker maakt. Als je goed in de game duikt, ontdekt je dan ook nog eens dat bepaalde combinaties beter samen gaan dan andere en voor je het weet heb je een diepgaandere shooter te pakken dan je op het eerste oog zou verwachten. Het is dan ook een uitdaging om alle achievements of trophies vrij te spelen, wat Rox overigens gedaan heeft.
cocoonf1703170776

7. Cocoon

Sommige games zijn gedoodverfde kandidaten voor Game of the Year. Grote avonturen met bombastische actie en filmische verhalen doen zijn vaak kanshebbers. Maar een game kan je ook bijblijven als hij zich juist inhoudt. Neem bijvoorbeeld Cocoon, een puzzelgame die op maar een paar schijnbaar simpele mechanics rust. Je verzamelt bollen en in die bollen zijn werelden om te betreden. Draag je er één op je rug, dan geeft hij je een speciale vaardigheid.
Het lijkt eenvoudig, maar zodra je meerdere van die bollen hebt gevonden, beginnen de puzzels toch wel iets te vragen van je grijze celletjes. Toch zit je meestal geen tijden vast op een puzzel, aangezien je op een gegeven moment ook in een flow belandt waarin alles op zijn plaats valt. Als je dan toch ergens een tijdje naar zit te staren, dan is het moment dat het ineens klikt heerlijk en ben je gelijk weer terug in de flow. Uiteindelijk ben je maar een uur of vijf aan Cocoon kwijt, maar in die uren zie je het beste dat het puzzelgenre te bieden heeft.
resident evil 4f1677687655

6. Resident Evil 4 Remake

Het is geen makkelijke opgave om een remake te maken van een geliefde game, helemaal als de titel in kwestie een beetje verouderd is voor de standaarden van tegenwoordig. Toch is Capcom de uitdaging aangegaan met Resident Evil 4 en is geslaagd met vlag en wimpel.
Het avontuur van Leon S. Kennedy, die naar het Spaanse platteland afreist om de ontvoerde dochter van de president van de Verenigde Staten te vinden, staat nog steeds als een huis. Zodra binnen de eerste minuten een doorgedraaide boer je hoofd eraf wil hakken met een roestige bijl, zit je er meteen helemaal in.
De remake van Resident Evil 4 voelt ook niet verouderd aan, dankzij een flinke makeover en moderne controls. Toch heeft Capcom perfect het gevoel van het origineel weten te behouden, waardoor de game een plezier is voor oude en nieuwe fans.
star wars jedi survivorf1675242003

5. Star Wars Jedi: Survivor

Star Wars Jedi: Fallen Order is het misschien wel het beste dat we hebben overgehouden aan het tijdperk waarin alleen EA met de Star Wars-licentie werkte. Inmiddels zijn er weer andere uitgevers die ons mee mogen nemen naar de galaxy far, far away, maar gelukkig mochten Respawn en EA ook gewoon een vervolg op Fallen Order maken. Star Wars Jedi: Survivor breidt het concept van de eerste game flink uit, meestal met succes.
In de nieuwe game kun je bijvoorbeeld stormtroopers neermaaien met elke soort lighstaber die je kunt bedenken. Naast een tradtioneel lightsaber en double-bladed, kun je ook eindelijk met in elke hand een lightsaber vechten, een crossguard lightsaber gebruiken en je Jedi-wapen combineren met een blaster. Als je dat doet moet je natuurlijk wel tegen de afkeurende blik van Obi-Wan Kenobi kunnen. Het geeft allemaal veel meer opties om een speelstijl te vinden die bij je past. Nieuwe skills en vaardigheden bovenop alles wat je in de eerste game leerde helpen daar ook enorm bij.
Ook niet onbelangrijk is dat het verhaal weer ijzersterk is en een paar onverwachte banden heeft met lore uit andere Star Wars-media. We zullen het hier niet teveel spoilen, maar Cal Kestis maakt weer heel wat mee, waarbij hij moeilijke keuzes moet maken, ook over wat hij zelf eigenlijk wil. Dat The High Republic een rol speelt was bovendien een aangename verrassing voor wie dat tijdperk volgt in de boeken en een leuk voorproefje voor wie het volgend jaar voor het eerst ziet in The Acolyte.
lies of p hotel krat exteriorf1691054722

4. Lies of P

Een game die een stukje pittiger is, is Lies of P. Dit een souls-achtige game en daarmee perfect voor mensen die fan zijn van games als Bloodborne of Dark Souls. Lies of Pi is gemaakt door X. De role-playging game laat zich ook wel omschrijven als een duistere variant van Pinokkio. In je avontuur moet je namelijk diverse poppen verslaan in je missie om een jongen te worden. En zoals je mag verwachten van een ‘Pinokkio game’ krijg je daarbij regelmatig de keuze om te liegen of de waarheid te spreken.
De gameplay is flink uitdagend en met name de eerste eindbaas kan voor wat frustraties zorgen. Maar zoals altijd bij dit soort games geldt: de aanhouder wint. Als jij van uitdaging houdt en deze game nog niet gespeeld hebt, is ons advies om dat vooral wel te gaan doen. Game Pass eigenaren kunnen bovendien gratis met de titel aan de slag.
marvels spider man 2f1696319930

3. Marvel’s Spider-Man 2

Marvel's Spider-Man 2 is zeker één van de beste games van 2023. Het heeft alleen al te maken met de manier waarop ontwikkelaar Insomniac Games vooruitstrevend is met de technische kant van de game.
Als geen ander weet de studio de technologie verder te pushen, wat in de superheldengame gedaan wordt door de manier waarop snel reizen werkt in de open wereld. Deze is naadloos en je hebt als speler iedere plek in de wereld om uit te kiezen.
Het zorgt ervoor dat de studio het ontwerp van de open wereld kan verbeteren en daarmee de ervaring voor spelers naar een hoger niveau tilt. Het ijzersterke verhaal helpt hierin ook enorm, zelfs al is deze af en toe wat voorspelbaar. Gelukkig is het vernieuwde vechtsysteem leuker dan ooit en oogt de game ook wonderschoon.
tears of the kingdomf1683724951

2. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Het leven van de Switch begon met The Legend of Zelda: Breath of the Wild en dat was één van de sterkste binnenkomers die een Nintendo-console ooit heeft gehad. De game wordt veel gezien als meesterwerk en Zelda is er populairder dan ooit door geworden. De verwachtingen voor Tears of the Kingdom, het directe vervolg, waren dan ook hooggespannen. Gelukkig wist Nintendo die verwachtingen waar te maken.
Want hoewel Tears of the Kingdom de kaart en veel mechanics overneemt uit Breath of the Wild, weet de game toch weer te verrassen. Dat er schijnbaar eindeloze mogelijkheden zijn om puzzels op te lossen is daarin een belangrijke factor. De game legt een probleem voor en suggereert misschien een oplossing, maar alles dat werkt is uiteindelijk goed. Dat was in Breath of the Wild eigenlijk ook zo, maar Tears of the Kingdom biedt mogelijkheden die in de vorige game toch ondenkbaar waren, of in ieder geval niet zo snel in het hoofd van de speler op kwamen borrelen. Het avontuur in Tears of the Kingdom is helemaal jouw eigen en dat maakt het een overgetelijke ervaring.
baldurs gate 3 header textlessf1693382420

1. Baldur’s Gate 3

Er kan er natuurlijk maar één de beste zijn en volgens onze redactie is dat zonder twijfel Baldur’s Gate 3. De RPG van Larian Studios wist met een flinke afstand de meeste stemmen binnen te slepen en dat zal waarschijnlijk geen verrassing zijn. Al sinds release zijn spelers onder de indruk en krijgen ze geen genoeg van het avontuur.
In Baldur’s Gate 3, dat net zoals de voorgangers qua mechanics sterk gebaseerd is op Dungeons & Dragons, word je losgelaten in een open wereld met de vrijheid om je eigen keuzes te maken en je party samen te stellen. Er is alleen wel één urgente opdracht: er zit een parasiet achter je oogbal, die je zal veranderen in een hersenloze Mindflayer.
Hoe je te werk gaat, dat ligt aan jouw eigen speelstijl. Zo kan je de halve bevolking van de Sword Coast omleggen met magie en een groot zwaard of je kan proberen om je overal langs te praten. Zolang je geluk hebt met de dobbelstenen, is vrijwel alles mogelijk in Baldur’s Gate 3.