Microsoft geeft toe: Xbox One verkoop was niet best

News
maandag, 15 augustus 2022 om 14:00
xbox one whitef1570028955
Hoewel Microsoft een gigantisch bedrijf is, is het qua consoleverkoop vaak een underdog. De Xbox One leek het bijvoorbeeld niet zo goed te doen vergeleken met de PS4. Exacte cijfers heeft Microsoft uiteindelijk nooit gedeeld, maar nu geeft het bedrijf dan toch een indicatie.
Microsoft heeft de intentie om Activision Blizzard over te nemen en omdat die deal historisch groot is, wordt in veel landen onderzocht. In Brazilië worden veel documenten rondom dat onderzoek openbaar gemaakt, waardoor al aardig wat opmerkelijke details naar buiten zijn gekomen. Nu heeft Microsoft bijvoorbeeld gedeeld dat PS4 ruim twee keer zoveel is verkocht als de Xbox One (via Game Luster).
Het is al langer een open geheim dat de Xbox One niet zo goed presteerde als Microsoft wellicht had gehoopt. De console was bij lancering maar weinig populair en kon ook later niet heel veel gebruikers voor zich winnen. Op zeker moment deelde Microsoft zelfs geen verkoopcijfers meer, officieel omdat het bedrijf het engagement van de gebruikers liever wilde meten aan hoeveel abonnementen er waren op diensten als Xbox Live en Game Pass.
Analisten vermoedden al langer dat de Xbox One ergens rond de helft dan de PS4 verkoop bleef steken. Dat is nu bevestigd, met het resultaat dat de console ergens tussen de 50 en 60 miljoen exemplaren heeft verkocht. De PS4 is één van de meest verkochte consoles aller tijden en is 117,2 miljoen keer verkocht.

Is de Xbox One de slechts verkochte console ooit?

Ondanks dat 50 tot 60 miljoen niet heel veel is vergeleken met enorme hits als de PS4, PS2, Nintendo DS en de Switch, zijn er veel ergere dieptepunten in de game-industrie. De Xbox One is bijvoorbeeld meer verkocht dan de Wii U, maar ook verschillende consoles die in hun tijd vrij populair waren, zoals de SNES en Nintendo 64 gingen minder vaak over de toonbank. Ook de originele Xbox is met 24 miljoen stuks minder verkocht, al was Microsoft op dat moment natuurlijk nog geen gevestigde speler op de console-markt.