Microsoft: Game Pass target bij lange na niet gehaald

News
zondag, 27 november 2022 om 12:00
xbox game pass greenf1648798062
Al bijna een jaar geleden kondigde Microsoft aan Activision/Blizzard over te willen nemen, maar die deal is nog steeds niet rond. De deal, waar het astronomische bedrag van bijna 69 miljard dollar mee gemoeid is, ligt nog steeds onder een vergrootglas bij diverse handelscommissies. Voor gamers is dit smullen, want hierdoor komen veel details boven tafel die normaliter angstvallig geheim gehouden worden.
Zo laat Microsoft normaliter weinig los over het aantal abonnees van de gamedienst Game Pass. Nu uit een verweer van Microsoft gebleken dat het aantal Game Pass abonnees flink achterblijft bij de verwachtingen. Game Pass heeft weliswaar zo'n 25 miljoen abonnees, maar de doelstelling was dus met zo'n 35 miljoen een flink stuk hoger.
halo infinitef1632209469

Waarom laten gamers Game Pass links liggen?

Gamers weten dus nog niet massaal de weg naar Game Pass te vinden, ondanks dat vriend en vijand het er over eens is dat de dienst een uitstekend aanbod heeft. Microsoft brengt immers alle games van first party ontwikkelteams bij lancering meteen naar Game Pass. Ook zijn er vrijwel continu goede deals om goedkoop Game Pass aan te schaffen.

Zie ook: Zo kan je goedkoop Xbox Game Pass Ultimate scoren!

Toch zijn juist die First Party games waarschijnlijk een deel van de redenen waarom Microsoft de hoge target gemist heeft. Immers, eind vorig jaar had het nieuwste deel in de Halo serie uit moeten komen, maar die game kende op zijn zachtst gezegd een nogal turbulente lancering. Zo werd de lancering diverse malen uitgesteld en miste de game bij lancering een co-op modus die pas veel later dan gepland werd toegevoegd.
Ook een andere grote publiekstrekker, Starfield, kon niet helpen de abonnementsaantallen omhoog te krikken: die game werd immers, net als Redfall, naar 2023 uitgesteld. Zonder grote publiekstrekkers is het niet verwonderlijk dat de abonnementsaantallen achter lopen.
Toch hoeven we geen medelijden te hebben, Starfield en Redfall zullen alsnog in 2023 uitkomen en Microsoft maakt nog steeds flink winst op Game Pass. Bovendien kan de melding van Microsoft ook in een heel ander licht gezien worden: om goedkeuring te krijgen voor de overname van Activision/Blizzard is Microsoft er veel aangelegen om het te laten voorkomen dat Game Pass helemaal niet zo'n succes is als iedereen denkt.
Wordt ongetwijfeld vervolgd!